Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita va implementa proiectul I-Harghita
În cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, miercuri, 25 octombrie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita (ADI) a prezentat detaliile unui proiect prin care se dorește implementarea unui sistem informatic digital care să colecteze și să gestioneze date utile din punct de vedere turistic, economic, cultural.
Madar Zsolt, directorul ADI Harghita, a apreciat că acest proiect va fi motorul funcționării asociației, și, pentru a construi un astfel de sistem, este esențial să existe o abordare bine stabilită a informațiilor spațiale, astfel încât, să se poată selecta o platformă IT și un model de baze de date care să îndeplinească obiectivele și să permită dezvoltarea ulterioară.
“Va fi implementat un sistem informatic care va conține mai multe hărți digitale și ideea de bază a fost ca locurile de recreere din Munții Harghita și cele renumite, să fie incluse pe o platforma digitală, și un turist care ne vizitează, cu un singur click pe telefonul mobil, să poată identifica aceste locuri și să găsească informații de la locurile de cazare în pensiuni până la pârtiile de schi, dar am putea include și hărțile autobuzelor și alte tipuri de hărți care pot ajuta la dezvoltarea ADI –ului și a localităților”
a apreciat Madar Zsolt.
Acesta a mai subliniat că acest sistem informatic poate funcționa ca un marketplace – va aduce la un loc toate lucrurile care fac atractivă această zonă dar nu numai pentru vizitatori ci și pentru prestatorii de servicii.
Scopul Sistemului Informațional al Munților Harghita (HIR) este de a crea un produs informatic care să pună la dispoziția vizitatorului pe internet informații de interes public, în principal de natură turistică, care să facă regiunea mai atractivă, valorile și oportunitățile sale mai vizibile pentru publicul interesat.
Actorii acestui sistem vor fi publicul larg, dezvoltatorul de sistem, administratorul, furnizorul de date: alpiniști, instituții culturale și sportive, municipalități, furnizorii de date antreprenoriale: întreprinderi de profil din domeniul turismului și al sporturilor de iarnă-vară, producători, organizatori de programe etc.
Cerințele generale de sistem includ elaborarea și crearea unei structuri de date, crearea unui server de informații geografice, dezvoltarea unei aplicații client WebMap pentru desktop și dispozitive mobile, care poate fi afișată într-un browser web fără nicio modificare, integrarea rolurilor de administrator și de utilizator, asigurarea condițiilor necesare pentru funcționarea pe termen lung a sistemului.
Pentru a implementa acest proiect, pe lângă bugetul propriu, ADI Munții Harghita a obținut finanțare în parteneriat cu o altă fundație, de la Fundația Bethlen Gabor din Ungaria.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat că
“este esențial ca în timp real informații reale și servicii reale să stea la dispoziția celor interesați. Dorim să facem acest lucru deoarece suntem în competiție cu alte regiuni unde, poate că din punctul de vedere al turismului, au mai mulți vizitatori. Luând în considerare oportunitățile oferite de digitalizare și soluțiile informatice noi putem participa la aceasta competiție. Putem să venim în piață cu soluții noi pentru că digitalizarea ne oferă foarte multe oportunități. Și din acest motiv am dori să lucrăm împreună pentru a găsi soluții sustenabile. Când vorbim despre munți și păduri apar legendele urbane, și ne-am imaginat acest sistem ca o clădire supraetajată unde fiecare merge la etajul la care dorește, și poate să planifice cum să petreacă timp de calitate, cu prețuri, informații. Prin această transparență și proprietarii pot sta liniștiți că vor avea venituri. Beneficiul real trebuie sa ajungă la toată populația. Din partea Consiliului Județean Harghita, ne-am implicat în acest proiect, pentru ca într-adevăr să fie calculabil și inteligibil pentru oameni și să fie ceva atractiv, evident că aici vine și sfera economică, silvicultura, pot intra o serie de activități, zone protejate, putem planifica și urmări foarte multe lucruri, deoarece, în ospitalitate, este cel mai important să știm ce se solicită. În acest moment ne lipsesc datele reale, pe care le putem obține prin acest sistem și astfel putem să gândim direcțiile de dezvoltare a localităților”.
Societatea care va dezvolta acest sistem informatic este Geotop SRL, Márton Huba, directorul companiei, apreciind că
„este important să existe această platforma unde tot felul de informații și date interesante pentru vizitatori să fie incluse. Treaba noastră este să punem aceste informații pe harta în așa fel încât să fie ușor de utilizat de pe diferite device-uri și să mai aibă și calități acest sistem astfel încât să nu punem doar date centralizate. Avem o versiune pe care lucrăm. cu diferite funcții de bază, care va fi dezvoltată. Va fi inclus și un smart search, și o altă funcție importantă este cea de măsurare care pune datele GPS de pe teren, imediat. Acest sistem poate fi integrat în alte sisteme, care este o cerință esențială în zilele noastre, și poate fi folosit ca o funcție în cadrul unui sistem informatic, iar datele pot fi valorificate și în alte domenii”.
Durata proiectului este de un an, fiind estimat ca prima versiune să fie utilizabilă și accesibilă tuturor înainte de finalul perioadei.
Miercurea Ciuc, 25 octombrie 2023