Idén május 28. és június 6. között szervezik a XVIII. Hargitai Megyenapokat, melynek keretében megyeszerte választékos programkínálattal várják az érdeklődőket.  Összesen 121 eseménnyel készültek közösen az alintézmények és a civil szervezetek. A rendezvény koordinációs feladatait ebben az évben is a Hargita Megyei Kulturális Központ vállalta.

https://www.facebook.com/megyenapok/

– Két év után újra sikerül korlátozás nélkül megszervezni a Hargitai Megyenapokat. 121 rendezvényen keresztül nyújtunk lehetőséget mindenkinek arra, hogy megélje kultúráját, ezenkívül az ide látogatóknak megmutatjuk a közösség által őrzött értékeket – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

 A Hargita Megyei Kulturális Központtól, Ferencz Angéla az intézmény vezetője ismertette programjaikat, amelyeket a Visit Harghita oldalon és applikáción is részletesen megtekinthetnek.

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttól Salló Szilárd ismertette az idei főbb programokat. Az intézmény idén is megrendezi a már hagyományos éves gyermeknapot és új programként a fiatalok számára tantermi színházat is szerveznek.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége június 2. és 3. között szervezi meg a Helyi és hagyományos termékek Pünkösdi kiállítását és vásárát. Az eseményen több mint 110 termelő részvételére számítanak.

Az ifjúság éve jegyében külön hangsúlyt fektetnek a fiataloknak szánt eseményekre, koncertekkel, valamint gyermeknapi előadásokkal készültek.

Az idei kitűzött cél, hogy minél több települést, közösséget bevonjanak azért, hogy újra megteljen élettel Hargita megye két év kihagyás után.

A szervezők hangsúlyt fektettek továbbá a Petőfi Emlékévre és a Tamási Áron 125 Emlékévre is, könyvbemutatókkal és verses-zenés előadóestekkel emlékeznek rájuk.

A Hargitai Megyenapok keretében különböző programokkal készülnek, mint például fotókiállítások, kortárs képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, tájházlátogatások a Tájházak Hetén, zenés műsorok, amelyek mind a hagyományaink megélésére ösztönöznek.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság részéről Elekes Zoltán elmondta, május 28-án a XVIII. Megyenapok keretében kerül sor az Örökbefogadási Nap, amely a januárban  elindított örökbefogadási kampány záróeseménye.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtól Kolcsár Béla ismertette a programokat. A Hagyományok hete keretében különböző kézműves foglalkozásokat szerveznek  a Gyergyó-térségében.

Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangiimentő Közszolgálata részéről elmondta, az ifjúság jegyében fontos, hogy a mozgásra is figyeljünk, ezért kirándulásokat, sziklamászásokat, barlanglátogatásokat terveznek. Egy új tematikus turistaösvényt nyitanak Szentegyháza mellett.

Az izgalmas programsorozatban a helyi közösségek számára is nyújtanak még újdonságot, a fiatalok számára szórakozást és kikapcsolódást és a pünkösdi búcsúra érkezőknek pedig egy kis betekintést Hargita megye értékeibe és hagyományaiba.

Csíkszereda, 2022. május 19.