Borboly Csaba: versenyt futunk az idővel, miközben fel kell készülnünk a következő finanszírozási ciklusra is, hogy Hargita megyét ne kerüljék el az EU-s források

Az idei év utolsó munkaülését tartotta meg november 6-án, hétfőn Homoródfürdőn a Központi Fejlesztési Régió Tanácsa. A találkozó legfontosabb témái a megnyert EU-s források befektetése, illetve a következő finanszírozási időszak kiírásai, a valós igényekhez igazítva.

A kihelyezett ülésen jelen volt a központi régió hat megyéjének – Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben – elnöke, a megyeszékhelyek, városok, községek képviselői. A vezetőtanács elfogadta a 2024-es munkatervet, illetve a szerkezeti és működési szabályzat módosítását.

A helyszínről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke élőben is jelentkezett:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/

Az ülés előtt a sajtót is tájékoztatták a részletekről, amelyen Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója méltatta a Hargita megyei munkát. Mint mondta, 2023 végén lejár az előző, 2014-2020-as finanszírozási ciklus, amely azt jelenti, hogy évvégéig minél több folyamatban lévő beruházást le kellene zárni, amelyeket nem lehet, azokat újra kell ütemezni.

Ugyanakkor kiemelte, Hargita megye egy ideje már elkezdett foglalkozni a megye fejlesztési folyamatával, egy jövőkép alapján, szervezetten, sok tervezési és programozási dokumentum elkészítésével.

„Hargita megye ilyen szempontból, ami a pontos fejlesztési stratégiák, mind az általános, mind az ágazati stratégiák megfogalmazására való törekvését illeti, nagyon jól összeállt. Nagyon sok területen elemzéssel kell kezdeni, mielőtt előrejelzést, cselekvési tervet, stratégiát készítünk. Amíg tervszerűen dolgozunk, addig jönnek az eredmények, és hiteles partnerek leszünk a finanszírozáshoz. Amit az elnök úr szem előtt tart, és amin dolgozik, az Hargita megye természeti erőforrásainak fejlesztése: az energetikai potenciál, a geotermikus erőforrások energetikai potenciáljának hasznosítására vonatkozó koncepció tisztázása, az ásványkincsek, a turizmus”

– hangsúlyozta Simion Crețu.

„A 2021-2027-es időszakban nem megfelelően kezelték a projektek lebonyolítását Romániában, a szakminisztériumok között is voltak nézeteltérések, és emellett jött a világjárvány, az orosz-ukrán háború, az árnövekedések stb., ezek mind negatívan befolyásolták a projekteket. Örülök, hogy a központi fejlesztési régió csapatával tudunk haladni, még ilyen lehetetlen körülmények között is megtaláljuk a megoldásokat, hogy Hargita megyét a megnyert EU-s pénzek, ha csak lehet, ne kerüljék el. A tanulságokat le kell vonni, azon kell dolgozni, hogy minél jobban felkészüljünk a következő finanszírozási időszakra. Jelenleg versenyt futunk az idővel, mert a programoknak megvan a határidejük, és meg kell találni a legjobb megoldásokat, hogy ne vesszen el egyetlen eurócent sem, hiszen Hargita Megye Tanácsának is egy több mint 40 millió eurós portfóliója van”

– nyilatkozta a mai találkozó kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„A kormány letiltotta, hogy 2023 utolsó két hónapjában újabb szerződéseket kössünk, ez abban nehezíti a munkánkat, hogy vannak olyan letett pályázataink, amelyek átmentek bizonyos kiértékeléseken, és most kerülnek olyan fázisba, hogy le kellene tenni a technikai terveket. Ezeket pedig úgy tudjuk letenni, ha az elkészítésüket kiszerződjük. Azt gondolom, mindannyian a kiszámíthatóságot szeretjük. Az elmúlt három évben Hargita Megye Tanácsának egyéves költségvetését sikerült behozzuk külső forrásból, ennek lényeges része EU-s pénz. A központi régióval jó az együttműködésünk, a pályázataikból építjük meg például a székelykeresztúri, a balánbányai inkubátorházat, amelyek az induló vállalkozásoknak nyújtanak segítséget. Az elmúlt két évben, mind Románia, mind Európa területén több krízishelyzet volt, illetve a krízishelyzetek okozta gazdasági válság, mindez oda vezetett, hogy veszélybe kerültek a projektek. Most azon dolgozunk, hogy hogyan tudjuk ezeket a projekteket átmenteni a következő költségvetési időszakra, talán úgy, hogy a megye még nyer is ebből a helyzetből. Ugyanis a korábbi letett pályázatok 50%-os finanszírozásban részesültek, de mivel az árak megemelkedtek az utóbbi időszakban, ez más csak 20-25%-os finanszírozást jelent az Európai Unió részéről. Ezért megpróbáljuk újra letenni a jövő év elején, hogy a 20-25%-ból ismét 50% legyen, és a realitáshoz igazítsuk a finanszírozást”

– részletezte Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Homorófürdő, 2023. november 6.