A 127B jelzésű megyei út korszerűsítésének részeként elkészült és hivatalosan átadták Hidegségben az új vasbeton hidat. A Gyimesekben már a nyolcadik hidat adták át alig hat év alatt, emellett dolgoznak a partvédelem kialakításán is. A mostani beruházás értéke közel 1,7 millió lej volt, de kilátásba helyeztek egy százmillió lejes projektet is.

A 127B jelzésű megyei út korszerűsítésének részeként elkészült és hivatalosan átadták Hidegségben az új vasbeton hidat. A híd körüli munkálatokat tavaly júliusban kezdték el, és októberben befejezték. A beruházás értéke közel egymillió-hétszázezer lej. Hargita Megye Tanácsa az elmúlt hat évben összesen nyolc hidat adott át Gyimesközéplok községben.

Nyomós ok

Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere kifejtette: a heves esőzések következtében a községben utak és hidak rongálódtak meg. A megyei tanács segített a károk enyhítésében, és azóta már a nyolcadik híd készült el. Az elöljáró a híd megvalósításáért köszönetét fejezte ki a kivitelező cégnek, az RMDSZ országos képviseletének és Hargita Megye Tanácsának.

– Az alap-infrastrukturális beruházásokkal még nem végeztünk, ugyanis a folyópart árvízvédelmi megerősítését is elkezdtük, amelyből két kilométerrel már megvagyunk, és folyamatban van a további tíz kilométeres szakasz kiépítése – mondta Gergely. Kiemelte: a víz- és szennyvízhálózatot kiépítették, most a derítőállomás építésével folytatódik a munkálat.

Tánczos Barna szenátor megerősítette a polgármester szavait, miszerint az elmúlt három évben rengeteg beruházás valósult meg a Gyimesek völgyében.

– Terveink között szerepel a Gyimesekben egy közel százmillió lej értékű mederszabályozás. Tudomásom szerint ilyen jellegű és ekkora méretű beruházás még nem volt a térségben – hívta fel a figyelmet Tánczos. Hozzátette: a beruházással a gyimesiek ingatlanjait és vagyontárgyait szeretnék védeni a természeti csapásoktól. A szenátor nyomatékosította: ahhoz, hogy ehhez hasonló projekteket tudjanak megvalósítani, elengedhetetlen az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, és szükség van a lakosság támogatására.

Állandó munka

Hajdu Gábor parlamenti képviselő, a helyi elöljáró munkásságát méltatta. Mint megjegyezte, a hídnak összekötő szerepe van.

– Láthatjuk, hogy a helyi, a megyei és az országos vezetőség összefogással mennyi projektet tud véghez vinni – mutatott rá a képviselő.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: ez a nyolcadik híd Gyimesközéplokon, amely elkészült, és közel harmincmillió lejt fordítottak eddig partvédelemre.

– A megyei tanács elsődleges célja a természeti katasztrófák veszélyének elhárítása, illetve a lakosság védelme volt, erre irányuló erőfeszítéseink eredményesnek bizonyultak. A munkát nem fejeztük be, folytatjuk. Az útszakaszt, ahol most állunk, a hidak és a partvédelem elkészültével le szeretnénk aszfaltozni – mondta Borboly. Hozzátette: a korszerű infrastruktúrával a helyieket itthon maradásra és céljaik helyben való megvalósítására szeretnék ösztönözni.

Az avatóünnepséget a helyi néptánccsoport előadása színesítette, a végén Szilveszter Imre Gábor helyi plébános megszentelte a hidat.

Forrás: Hargita Népe