Február 8-tól, a járványügyi helyzetet figyelembe véve, de visszatérhetnek a gyerekek a tanintézetekbe. Az iskolák, óvodák újranyitásáról, az ennek érdekében tett lépésekről közösségi oldalán számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:

A települések fertőzési arányának függvényében három működési forgatókönyvet határoz meg a tanintézeteknek a tanügyminisztérium és az egészségügyi  minisztérium közös rendelete. Az 1-es forgatókönyv az óvodásoknak és minden iskolai osztálynak fizikai jelenlétet biztosít, a 2-es forgatókönyv hibrid oktatást, a 3-as forgatókönyv az óvodások és az elemi iskolásokon kívül online oktatást rendel el. Fontos tudni, hogy a települések és a tanintézetek besorolása nem minden esetben egyezik meg, járványtanilag az 1,5 ezrelék alatti települések zöld besorolást nyernek, de a jelenléti iskolakezdéshez – vagyis az 1-es forgatókönyvhöz – 1 ezrelékes határérték alatt kell helyezkednie a településnek.

 

Hargita megyei tanintézetek forgatókönyvei:

https://www.borbolycsaba.ro/tanintezetek-forgatokonyvei-hargita-megyeben/

2020. szeptember 15. és 2021. február 2. között számos intézkedést foganatosított Hargita Megye Tanácsa annak érdekében, hogy támogassa a diákokat az online oktatásban, illetve az offline oktatás újraindítása érdekében a járványügyi szempontból zöld településeken:

http://hargitamegye.ro/hargita-megye/oktatas.html

 

A vonatkozó dokumentumokat gyűjtötte a megyei tanács, készülve arra, hogy ha hétfőtől mégsem indul újra az oktatás, a közigazgatási bíróságon támadják meg a döntést, ehhez korábban már lefolytatták a perbehívási eljárást.

Hargita megyében hétfőtől lesz ingyenes buszbérlet azoknak a diákoknak, akik iskola hiányában más településekre ingáznak tanulni. A települések között ingázó diákoknak a bérletet fele-fele arányban a megyei tanács és a szállításügyi minisztérium biztosítja, egyelőre kérdéses a kifizetés metodológiája, de azokon a települések közti útvonalakon, amelyek a megyei tanácshoz tartoznak, hétfőtől biztosított a szállítás.

A tej-kifli program is indul, illetve gyümölcsöt is fognak kapni a diákok, a közbeszerzést nagyrészt helyi cégek nyerték meg a termékek szállítására.

 

Csíkszereda, 2021. február 4.