Hargita Megye Tanácsa legrangosabb díját, a Hargita Megyéért Díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt hozzájárultak, illetve hozzájárulnak a megye jó hírnevének öregbítéséhez. Idén a rangos kitüntetést Fazakas Szabolcs székelyudvarhelyi vállalkozónak, a szejkefürdői Mini Erdély Park és az Orbán Balázs Látogatóközpont megálmodójának és kivitelezőjének ítélték oda, a XIX. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat részeként. A díjátadó ünnepséget a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István termében tartották május 18-án.

Az idei díjazottat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke jelentette be, aki úgy fogalmazott, a kitüntetés ez alkalommal Hargita megye egyik legkiemelkedőbb nagykövetének jár, tevékenységének fontosságát senki nem vitatja el. Alkotóink munkássága értékmentés, ugyanakkor értékteremtés is, mondta a megyeelnök. Hozzátette: a Hargita Megyéért Díj a legfontosabb üzenettel bír, az eddigi 24 díjazott munkássága biztonságot, nyugalmat, otthont ad, motivál és inspirál. Fazakas Szabolcsnak további ígéretes tervei vannak, amihez kitartást és jó egészséget kívánt a megyei tanács elnöke.

A Hargita Megyéért Díj átadásának a célja évente a legnagyobb tanítást megfogalmazni, mondta Bíró Barna Botond, megfogalmazni, hogy ki mit tesz a hazáért, idézte John Fitzgerald Kennedyt. Hargita Megye Tanácsának alelnöke hozzátette: olyan embereket tüntetnek ki, akik tevékenységükkel értéket teremtenek nemcsak önmaguk, hanem a közösség számára. Úgy fogalmazott: az üzenjük, hogy ezek az emberek világosságot gyújtanak, példájukból erőt lehet meríteni, nálunk meg lehet pihenni és tovább menni.

„Fazakas Szabolcsnak ma Hargita Megye Tanácsa legrangosabb elismerését nyújtjuk át. Jelenti ez a nagyrabecsülésünket és köszönetünket azért az évtizedes munkáért, amivel időtálló értéket teremtett a jelenben. Példája mutatja az irányt a felnövő generációk számára: hogy a kitartó munkának mindig megvan az eredménye. De ahhoz, hogy eredményesek legyünk az életben, célokat kell kitűzzünk magunknak. Célokat pedig akkor tudunk meghatározni, ha olyan helyként tekintünk a világra, amiben jó élni, és amiben megvalósulhatnak álmaink. Egyszóval, reményteljesen. Fazakas Szabolcs, és minden eddigi megyedíjasunk példáján keresztül azt kívánjuk átadni a felnövő generációk számára, hogy lehet és érdemes itthon értéket teremteni” – mondott laudációt Bíró Barna Botond.

Fazakas Szabolcs megköszönte csapatának és támogatóinak munkájukat, és megerősítette, ötletekből továbbra sincs hiány.

A díjátadó ünnepség visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/815490319907721

Székelyudvarhely, 2023. május 18.