Brüsszelben egyeztetett a Régiók Bizottsága raportőre európai parlamenti képviselőkkel

 

A Régiók Európai Bizottságának raportőre, Borboly Csaba Brüsszelben egyeztetett többek között Herbert Dorfmann európai parlamenti képviselővel, aki a parlament nagyvadakkal foglalkozó platformjának vezetője is. Hargita Megye Tanácsának elnöke a képviselőt meghívta megyénkbe, hogy tájékozódjon a székelyföldi medveproblémáról.

Mint korábban írtuk, a megyei tanács elnöke kiemelte, a törvényes populációszabályozás hiánya veszélyezteti a fajt, ugyanakkor térségünkben a törvénytelen medveirtás is veszélyt jelenthet a fajra. Egy átfogó tanulmányra van szükség, amely a lakossági elégedetlenséget méri fel, és konkrét adatokkal szolgál, amit az EU felé fel lehet mutatni. Ezt az ügyet a raportőr a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügyi szakbizottságán belül is többször hangsúlyozta.

Az április 19-i megbeszélésen Brüsszelben, az Európai Parlamentben a raportőr mellett jelen volt Csák László vidékfejlesztési szakértő, David Cassa EP-képviselő által delegált szakember és Vincze Lóránt EP-képviselő, aki a találkozót megszervezte. A találkozó másik fontos témája a raportőr soron következő jelentéstervezetének bemutatása, amelynek középpontjában a társadalmilag méltányos átállás szerepel a zöld megállapodás mentén (Towards a socially fair implementation of the Green Deal). A jelentés kitér az úgynevezett energia szegénységre, amely jellemző az olyan rurális jellegű megyékre is mint Hargita megye, a zöld átállás pedig ezen térségek jellegzetességeit is figyelembe kellene vegye. A gazdákat segítve, pedig össze kell hangolni a jelenlegi vidékfejlesztési pénzügyi eszközökkel, annak érdekében, hogy a jellegzetes tájgazdálkodás továbbra is megmaradjon és a családi gazdaságok működni tudjanak. Mindemellett figyelembe kellene venni a hegyvidéki térségeket is, ahol jellemzően nagyobb az energiafogyasztás. Ehhez megoldás lenne, ha a helyi önkormányzatoknak olyan hatáskört lehetne biztosítani, hogy akár kifizetési ügynökségként is működhessenek.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában betöltött tevékenységről további részletek az alábbi hivatkozáson érhetőek el:

https://cor.borbolycsaba.ro/

Csíkszereda, 2022. április 19.