Sokszínű programsorozattal várják az érdeklődőket

Négynapos programsorozatot szervez Hargita Megye Tanácsa április 7–10. között, Csíkszeredában, szakmai előadásokkal, kiscsoportos műhelymunkákkal és kerekasztal-beszélgetésekkel, de emellett lesz terepszemle, kulturális programok is, valamint bemutatkoznak roma kézművesek és termelők.

Hargita Megye Tanácsa elkötelezett a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása ügyében. Annak tudatában, hogy a társadalmi felzárkóztatás szakmai szemléletet igénylő munka, a megyei tanács fontosnak tartja egy széles körű szakmai konzultációt kezdeményezését ebben a témakörben. Ezért olyan nemzetközi konferencia szervezését tűzte ki célul, amely révén az érdekeltek betekintést nyerhetnek a szegénységgel, társadalmi felzárkóztatással, valamint az ehhez köthető szakpolitikákkal kapcsolatos nemzetközi gyakorlatokba.

A konferencián nemzetközileg elismert kutatók és terepszemléletű szakemberek igyekeznek kutatások, jó példák és szakpolitikák mentén perspektívába helyezni az alábbi szociális témákat: egészségügy, lakhatás, szegénység, oktatás, munkaerőpiaci orientáció, kultúra, emberi jogok stb.

Az esemény időpontjának kiválasztása sem véletlen, ugyanis április 8. a Romák Nemzetközi Világnapja. Ennek alkalmából a roma kultúra egyes elemeinek más perspektívából való bemutatása is célja a rendezvénysorozatnak.

A rendezvénysorozat szervezésében és kivitelezésében partner: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata, a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

A COVID–19-járványra való tekintettel a konferencia hibrid jellegű, azaz részben online, részben offline formában valósulna meg. Mindegyik eseményre regisztráció szükséges.

A konferenciáról további információt találnak a következő Facebook-eseményen:

https://www.facebook.com/events/935999027139020

Csíkszereda, 2021. március 22.