Eredményes az együttműködés a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal

Hargita Megye Tanácsának testülete rendkívüli ülést tartott, június 10-én, hétfőn. Az online megtartott ülésen jóváhagyásra került a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéséhez való hozzájárulás, a megyei utak beruházási listájának módosítása, valamint egy nyertes projekt is terítékre került, amely hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.

Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke gratulált a megye jövendőbeli elnökének és kifejezte meggyőződését, hogy az új csapattal együtt jó döntéseket fognak hozni a közösség fejlődése érdekében.

A gyergyói közlekedési infrastruktúra korszerűsítése érdekében a tanács jóváhagyta a 12-es országút és a Vasút utca közötti út, valamint az ahhoz tartozó terület ideiglenes átvételét, így hozzájárulva a kis terelőút kiépítéséhez.

Jóváhagyták a megyei tanács részvételét a Food Savers nemzetközi projektben, amelyet az Európai Bizottság választott ki finanszírozásra az Egységes Piac Program keretében. A fő cél, hogy kezdeményezéseket indítsanak az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében a lakosság és a vendéglátóipar körében, valamint bevonják a szociális  és civil szervezeteket, a nagyobb üzletláncokat. Hargita Megye Tanácsa partnerségben fogja megvalósítani a projektet a Vidékfejlesztési Egyesülettel valamint a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással.

KarbantartásI munkálatokat hagytak jóvá melyet a Hargita Megye Tanácsához tartozó, Hargita Útkezelő Vállalat fog elvégezni. Partvédelmi, támfal építési és útalap megerősítési munkálatokra van szükség a 113B jelzésű megyei út Lázárfalvi szakaszán, a 121G megyei út Jakabfalva kijáratánál található szakaszon, a 136A Atid községnél található szakaszán.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Hargita Megye Tanácsával partnerségben pályázik az Egészségügyi Operatív Program keretében, amelynek célja a kórbonctani laboratórium kibővítése, eszközökkel való felszerelése és a laboratóriumi eredmények feldolgozásához szükséges informatikai applikáció megvásárlása.

A pályázat  összértéke 9.320.146,51 lej (ÁFÁ-val együtt), ebből a Hargita Megyei Tanács saját hozzájárulása az elszámolható költségekhez 186.402,93 lej (ÁFÁ-val együtt).

A tanácsülés video anyagát itt tekinthetik meg: https://www.facebook.com/hargitamegye/

Csíkszereda, 2024. június 10.