Buszjegyre váltják a PET palackokat Csíkszeredában

Szeptember 16-án Csíkszereda is csatlakozik az Act for Tomorrow Egyesület környezettudatos kampányához, amelynek keretében PET palackokat váltanak át buszjegyekre a helyi Kaufland áruháznál. Az eseményt, amelynek helyi partnerei Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, az Európai Mobilitási Hét keretében szervezik meg országszerte 65 városban, összesen 134 helyszínen. A kezdeményezés a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium Zöld Péntek programjába illeszkedik.

Csíkszeredában, a Nagyrét utca, 15. szám alatti Kaufland áruház parkolójában található a kialakított gyűjtőpont, ahol szeptember 16-án a leadott PET palackokért, üvegekért és alumíniumdobozokért cserébe két útra szóló buszjegyet adnak. Hargita Megye Tanácsának gyakornokai önkéntesen vesznek részt a kampányban, a Kaufland Románia által biztosított Tomra automatáknál.

A kampány egy napig tart, szeptember 16-án délelőtt 9 órától egészen délután 5 óráig lehet buszjegyre cserélni az újrahasznosítható hulladékokat, 0,5-2,5 literes  PET palackokat, 0,24-0,5 literes alumíniumdobozokat és 0,25-1,5 literes üvegeket.   A gyűjtőpont az év többi napján folyamatosan működik, amikor is kuponokra lehet cserélni a felsorolt hulladéktípusokat.

A kampány célja, hogy ösztönözze a tömegközlekedés használatát és a szelektív hulladékgyűjtést, így teremtve egy folytonos körforgást a fenntarthatóság érdekében. A kampány társadalmi célja ugyanakkor az, hogy a tömegközlekedés hozzáférhetőbbé váljon mindenki számára. A begyűjtött, újrahasznosításra szánt PET palackokat, alumíniumdobozokat és üvegeket újrahasznosító üzembe küldik, ahol új termékekké alakítják át őket.

Csíkszereda, 2022. szeptember 15.