A megváltozott körülmények ellenére, Hargita Megye Tanácsának tevékenységei nem álltak le. Átszervezve a munkafolyamatok többségét folytatták a munkát az intézmény munkatársai.  A szükségállapot ideje alatt a hivatal kollegái az eddigi mindennapi munkájuk mellett más feladatokat is vállaltak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki, hogy az elmúlt két hónapban a munkatársak megfeszített tempóban, felelősen végezték munkájukat.

– Nagyon sok egyéni eseten tudtunk segíteni az elmúlt időszakban. Sok javaslat, ötlet érkezett a lakosságtól, ezeket komolyan kezeltük. Dolgozunk tovább, a lakosággal közösen. Számos jó gyakorlatot eltudtunk sajátítani, amivel jobbá tettük a hivatal működését, valamelyes sikerült csökkentenünk a bürokráciát, dolgozunk a digitális felületeink kiépítésén, és szorosabb kapcsolat alakult ki az emberek és az intézmény között. Mindezen jó gyakorlatokat a korlátozások után is megtartunk és tovább fejlesztünk – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke megjegyezte, a gazdasági szereplők segítése, vállalkozások támogatása kiemelten fontos az elkövetkezőkben, valamint a kórházak felszerelése. Mint mondta nagy erőkkel és már kész tervekkel készülnek a következő EU-s pályázati időszakra.

Bíró Barna Botond alelnök szintén köszönetét fejezte ki a kollegák mindennapos munkájáért. Mint mondta, a kollegák többlet feladatot vállalva dolgoznak otthonról, előkészítve azokat az anyagokat többek között, amelyekkel segíteni tudják az első vonalban dolgozókat, hozzátéve ebben az időszakban a mindenki büszke lehet, hogy ebben a hivatalban dolgozik.

A Műszaki Igazgatóság tevékenysége sem állt le a sürgősségi állapot idején, a kivitelező cégeknek köszönhetően folytatják a beruházásokat a megyei utakon: rezgő csíkok festése a települések ki- és bejárataihoz, kátyúzás, útburkolati hibák javítása az aszfaltozott utakon. Jelenleg Hargita megye mindhárom térségében felvonultak a munkagépek a megyei utak felújítására.

Bíró Emese Erzsébet, a Gazdasági Vezérigazgatóság vezérigazgató-helyettese szerint hamar át tudtak állni az otthoni munkavégzésre, biztosítva a megfelelő felszereléseket, illetve sikerült megszervezni a pénzügyi jellegű iratok online forgalmát is.

Zonda Erika, a Programok, Projektek és Közbeszerzési Vezérigazgatóság vezetője szerint elsősorban a munkastíluson kellett változtatni és az elektronikai felszerelések biztosítása is fontos lépés volt.  Folytatták a pályázati programok feldolgozását, is. Emellett pedig a kollegák különböző munkacsoportokba szerveződve a járvány idején kiegészítő feladatokkal is segítik a lakosság tájékoztatását: call-center, fordító-, tanácsadó-, önkéntes csapatok.

– A Vagyongazdálkodási Vezérigazgatóság kollegái is hatékonyan és eredményesen végezték munkájukat, megváltoztak a munkafolyamatok, az irodai munkát végző személyzet többnyire otthonról végzi a munkát, a munkatársak többi fele, például a gépkocsivezetők forgalombiztonsági elemek karbantartását végzik – számolt be Birta Antal, a Vagyongazdálkodási Vezérigazgatóság Vezérigazgatója.

Kopacz Emőke, a tanácsadói munkacsoport koordinátora szerint megnövekedett a járvány ideje alatt a koronavírussal kapcsolatos intézkedések következtében a lakossági kérdések, kérések, problémák száma. Erre az igényre válaszolva alakult meg az egyéni tanácsadói szolgálat, amely keretein belül a lakosság kérdéseire próbálunk válaszolni. A kollegák segítségével napi akár 100 kérdésre is választ adunk, de van, amikor ennél is több kérdés érkezik- számolt be

Szőcs István, a Humánerőforrás és Kommunikációs részleg ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez az időszak visszaigazolta azokat a tevékenységeket, amelyeket már egy ideje próbáltunk bevezetni. Az egyik legnagyobb megvalósításnak tartja, hogy sikerült teljesen önerőből egy vírussal kapcsolatos információk közlésére szolgáló weboldalt elkészíteni.

Hargita Megye Tanácsának tevékenysége a nehéz időszakban is folytatódik, ebből az időszakból megerősödve, a kialakított jó gyakorlatok megtartásával tér vissza az intézmény a megváltozott hétköznapokba.

A megyei tanács járvány idején átszervezett tevékenységéről szóló videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/215328865181171/posts/2824199290960769/

Csíkszereda, 2020. május 14.