Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének és a Smart City Románia Egyesületnek meghívására november 7– 9. között Hargita Megye Tanácsa részéről két személy vett részt Barcelonában a Smart City Expo Világkongresszuson.

Az esemény programjában szakmai beszélgetések, előadások, bemutatók, új technológiák kiállítása és kapcsolatépítési tevékenységek szerepeltek. Az évente megrendezésre kerülő esemény egy találkozási pont a digitális szolgáltatásokat nyújtó közintézmények/ kormányzatok/ városok, és a legújabb technológiákat kínáló cégek között. A kiállításon az IT&C világából a tech-óriások mellett jelen voltak innovatív start-up cégek és nagyon sok közintézmény a világ legkülönbözőbb tájairól.

Az előadások központi témája a mobilitás, kék (környezettudatos) gazdaság és a jövő építkezési trendjei voltak, ugyanakkor a kiállítás lehetőséget nyújtott megismerni a legkorszerűbb fejlesztéseket és technológiákat a környezetvédelem, térképészet, tervezés, informatikai biztonság, parkolás, forgalomirányítás, robotika és mesterséges intelligenciával támogatott rendszerek területén.

„Fontosnak tartjuk megismerni a legkorszerűbb újításokat az IT&C területén annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb technológiákat válasszuk a Hargita megyében élők számára, ugyanakkor a digitalizáció számtalan tudásalapú gazdasági fejlődési lehetőséget is tud jelenteni”

– mondta a találkozó kapcsán Szőcs István, a megyei tanács Személyzeti és kommunikációs igazgatóságának vezetője.

„A közszolgáltatások digitalizációja egyik fontos prioritása Hargita Megye Tanácsának. Ennek érdekében folyamatban van az Európai Unió által, a Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (POCA) keretében támogatott DIGITHR – Online szolgáltatási rendszer bevezetése Hargita megye lakosságának, elnevezésű pályázat kivitelezése, amely hamarosan lehetőséget biztosít a Hargita megyei közintézményi szolgáltatások elektronikus úton történő eléréséhez”

– számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2023. november 14.