A biztonság az első: Csíkmadarason tanácskozott Hargita Megye Tanácsának testülete

Hargita Megye Tanácsának testülete március 20-án tartotta soros havi ülését Csíkmadarason, amelyen a következő napirendi pontokról született döntés: Hargita Megye Tanácsa költségvetésének helyesbítése, a települések fejlesztésének támogatása a jövedelemadó hat százalékos visszaosztásával Csík és Székelyudvarhely környéki települések számára, az intézmény partnersége az Európai Unió által finanszírozott programokban, Hargita megye hírnevét növelő rendezvények szervezésének támogatása.

Ugyanakkor jóváhagyták Hargita megye partnerségét Hargita Megye Tanácsán keresztül az Európai Bizottság Interreg Europe programjának keretében a „SEE -Sustainable Entrepreneurship Education” fenntartható vállalkozói képzés” nemzetközi projektben. A projekt a fiatal vállalkozók támogatása és készségeik fejlesztése céljából valósul meg.

 

A tanácsülésről készült élő felvétel elérhető itt: https://fb.watch/qWFxdjXpus/

 

A települések fejlesztésének támogatása a jövedelemadó hat százalékos visszaosztásával, a következők szerint: Csíkmadaras, Homoródalmás, Bögöz, Lövéte, Székelyvarság, Siménfalva, Feésőboldogfalva, Székelyderzs, Tusnádfürdő, Karcfalva, Szépvíz, Csíkszentlélek, Gyimesfelsőlok, Csíkszereda, Kászon, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Madéfalva.

A Kápolnás községben történt tűzesetet követően Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lejes támogatást hagyott jóvá annak a családnak, amelynek a gazdasági épülete, illetve műhelye is megsemmisült.

A testület több hozzájárulását is jóváhagyott különböző fejlesztési egyesületeknek, a Hargita Megyéért Egyesületnek, a Nagyhagymás Közösségi fejlesztési Társulás, valamint  a Hargita Hegység Fejlesztési Társulás számára, ezzel kapcsolatban Biró Barna Botond alelnök, kiemelte, hogy az egyesületnek számos olyan tevékenysége van a napirenden, mely elősegíti Hargita megye turizmusának fejlesztését, ugyanakkor segít az Európai Unió gasztronómiai régiója cím elnyerésében is.

A Hargita Rally 2024-es verseny társfinanszírozására Hargita Megye Tanácsa 65 ezer lejes költségvetési keretet hagyott jóvá, amelyet Borboly Csaba megyei tanácselnök kiemelt, hiszen ez egy olyan esemény, amely nemcsak a sportolókat, hanem a nagyközönséget is vonzza.

A 2024-es Hargita megyei versenyekkel és megyei olimpiászokkal kapcsolatos kiadások finanszírozására 432 ezer lejes összeget hagytak jóvá.

Idén júniusban Hargita megye ad otthont a Csíkszeredában megrendezendő Europassio Kongresszusnak, ennek kapcsán a tanács jóváhagyta az „Europassio program Hargita megyében ” című program megvalósítását.

A program a Csíksomlyói Passió Alapítvánnyal együttműködve valósul meg, és számos kulturális, turisztikai és vallási tevékenységet foglal magában több európai ország vallási csoportjainak részvételével, amelyek közül több a nagyközönség számára is nyitott lesz. A program célja a vallási és kulturális turizmus iránti közérdeklődés felkeltése, Hargita megye turisztikai és vallási helyszíneinek népszerűsítése, valamint a helyi kulturális és vallási hagyományok fejlesztése.

Csíkmadaras, március 20.