Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanfelügyelősége közösen díjazza a  Megyei Olimpiászokon/Tantárgyversenyeken I., II. vagy III. helyezést elért diákokat és felkészítő tanáraikat. Hargita Megye Tanácsa összesen 350 ezer lejt fordított a tehetséges diákok díjazásának a támogatására és az olimpiászok szervezésére.

Ezen a héten kerül sor a 2022–2023-as tanév megyei, országos és nemzetközi tantárgyversenyein kiváló eredményt Hargita megyei 528 diák, 97 csapat és 341 felkészítő tanár díjazására.

Hargita Megye Tanácsa a 13 prioritása mentén külön hangsúlyt fektet a fiatalok jövőjére, valamint jelenére is, ugyanakkor a fejlődést is ösztönzi, külön prioritásban foglalkozik az oktatás kérdésével.

Hargita Megye Tanácsa pályázati programja által támogatja a didaktikai eszközök beszerzését, iskolai programok szervezését, valamint After School programok megvalósulását. A Hargita Hazavár Karrieriroda által pedig segítséget nyújt a fiatalok pályaválasztásában, karriertervezésben, szakmai és személyes fejlődésben egyaránt.

Elsőként október 13-án, hétfőn ünnepélyes keretek között Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Demeter Levente főtanfelügyelő közösen díjazta a tehetséges csíki diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. Ezt követően november 14-én, kedden díjazzák a székelyudvarhelyi és november 16-án a maroshévízi és gyergyói tehetséges fiatalokat, valamint az őket felkészítő tanárokat.

A 2009-es év sikeres kezdeményezését követően, Hargita Megye Tanácsa két év kiesés után idén ismét díjazta azokat a diákokat és felkészítő tanáraikat, akik I., II. vagy III. helyezést értek el a megyei tantárgyversenyeken.

2020-ban és 2021-ben a világjárvány korlátozásai miatt nem kerültek megszervezésre a tantárgyversenyek és így a megyei tantárgyverseny megszervezése is elmaradt.

„A versenyszellem megvan bennetek és a tudás is, ez kell ahhoz, hogy a jövőben el tudjátok érni az álmaitokat. A munkahelyekért folyó versenyben számít, hogy ti tisztában legyetek azzal, hogy mire vagytok képesek. Szükséges az, hogy hasonló versenyeken feszegessétek a határaitokat, így előre készültök az élet nagy megmérettetéseire. Én hiszem azt, hogy a fiataloknak van itthon jövője, nap mint nap arra törekszünk, hogy számotokra egy kedvező jövőt alakítsunk ki, de ehhez szükség van rátok is, arra, hogy elmondjátok ti valójában mit akartok. És hiszem azt, hogy közösen ezt meg tudjuk valósítani. “

– hangsúlyozta beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tantárgyverseny első három helyezettje részesült pénzbeli jutalomba, az   I helyezett 325 lejben részesült egy tantárgynál, a II helyezett 275 lejben és a III., helyezett 225 lejben. A csapatok és egyéni versenyzők felkészítő tanárai is ugyanekkora díjban részesültek.

A 2 és 15 fős közötti csoportoknál I. helyezésért ezer lejben részesültek, II helyért 800 lejben és III. helyért pedig 600 lejben.

Csíkszereda, 2023. november 13.