Alcsíkon a vízellátásba Felcsíkon pedig turisztikai fejlesztésekre beruháznának

 

Alcsíki polgármesterek egyeztettek délelőtt a csíkszeredai megyeházán július 3-án. A főbb napirendi pont ezúttal a vízellátás és a szennvízelvezető rendszerek bővítése és felújítása. Erre a Harvíz Rt. pályázott, amely forrás egyes települések vízvezeték fejlesztéseire szükségesek Alcsíkon.

Délután a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás tagjai online egyeztettek arról a pályázati lehetőségről, amelyből Gyimesközéplok és Csíkszentdomokos környéki turisztikai desztinációkon fejlesztenének. Augusztus végéig készül leadni a két község és fejlesztési társulás 1-1 megvalósíthatósági tanulmányt több mint egymillió eurós támogatásra.

Csíkszentdomokoson látványesztenát terveznek építeni, Gyimesközéplokon többek között a Jávárdi-vízesés helyszínét tennék turistabarát desztinációvá. A fejlesztési társuláson belül pedig az Öcsém-tetőn üvegkilátót, a Terkő-tetőn pedig panoráma kilátót terveznek. Ugyancsak a társuláson belül Gálkút és Terkő mezeje között egy forrás környékét építenék ki, valamint egy kerékpáros pihenőt hoznának létre. A Nagyhagymás-csúcson pedig panorámatáblával ismertetnék meg a környék természeti értékeit.

Csíkszereda, 2024. július 3.