Alkalmazhatatlan Hargita megyében jelenleg a jogszabály

Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére egy asztalhoz ültek az érdekelt felek a hontalan és bántalmazott állatok elhelyezése ügyében június 26-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán. Mint ismert kihívások elé állítja az önkormányzatokat az sürgősségi kormányrendelet (2020/175), amely a helyi és megyei tanácsok hatáskörébe utalja a bántalmazott és gazdátlan állatok elhelyezését és gondozását 45 napig.

A beszélgetésen a megyei tanács munkatársai mellett jelen volt az Állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal és több polgármester is.

Mint elhangzott jelenleg nincs a megyében olyan helyszín, amely megfelelne az előírásoknak a fent említett állatok ideiglenes tartására és gondozására.

A sürgősségi rendelet szerint a megyei tanácsoknak folyamatosan és állandóan biztosítaniuk kell a rendőrség által kiadott elhelyezési végzés hatálya alá tartozó állatok 45 napos időtartamú menhelyi elhelyezésének közszolgáltatását. Ez a rendelkezés a megyei tanácsok számára további pénzügyi terheket, az infrastruktúra biztosításával kapcsolatos kihívásokat és a szakképzett személyzet hiányának következtében a jogi követelmények teljesítésének lehetetlenségét eredményezte.

Korábban a megyei tanács kijelölt erre a célra egy helyszínt Csíkszereda közelében, ám az nem felel meg az előírásoknak. További helyszíneket vizsgálnak és próbálnak megoldást keresni a problémára a megyében. A jelenlévők elmondták ez egy országos probléma, ami később nagy gondokat fog okozni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, rendezetlen és bonyolult az állatvédelmi törvény, eszköz, források és személyzet nélkül erőltetik rá az önkormányzatokra, ez ellen pedig fellépésre lenne szükség, hogy jogszabály módosításokkal elérjék, hogy legalább átmeneti időszakra megoldható legyen az állatok elhelyezése enyhébb körülmények között, mint amit jelenleg a rendelet meghatároz.

– Az a szomorú helyzet, hogy a bántalmazott állatokat ilyen körülmények között kénytelenek a bántalmazónál hagyni továbbra is. Az ellenőrző szervek bírságai sem oldják meg a problémát. Hasznos volt a mai beszélgetés, hiszen hallottuk ki milyen kihívásokkal küzd és Bízom benne megtaláljuk a megoldást, ezzel párhuzamosan a helyi önkormányzatokat igyekszünk támogatni

– tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Mint megjegyezte, hasznos lenne, ha a kormány pénzügyi támogatást nyújtana, akár egy országos program lebonyolításával, támogatva az infrastruktúra fejlesztését. Külön hangsúlyt fektettek a civil szervezetekkel való együttműködésre, amelyek tapasztalattal és infrastruktúrával rendelkeznek, és támogatást nyújthatnak a helyi hatóságoknak, a szakképzett személyzet képzésére, valamint a közösség bevonására a probléma tudatosítására irányuló médiakampányokon keresztül.

 2023-ban levelet küldtek a helyi önkormányzatoknak, hogy azonosítsák azokat az épületeket és területeket, amelyek alkalmasak lehetnek a bántalmazott és kóbor állatok menhelyének kialakítására, ezeknek a helyeknek az értékelésére, valamint az illetékes hatóságokkal való megbeszélésekre a megfelelő helyszínek azonosítása érdekében.

Jelenleg érvényben van egy szerződés, amely 12 kutya elhelyezését oldja meg. A többi bántalmazott állat esetében nem találtak megvalósítható megoldást, amely megfelelne az előírásoknak.

Csíkszereda, 2024. Június 26.