Közel száz eseménnyel készülnek a szervezők a Hargitai Megyenapokra

A programok nagyrésze a fiatalokat szólítja meg ugyanakkor a családok számára is több eseménnyel és foglalkoztatással készülnek a Hargitai Megyenapok szervezői.

A május 19-29. között zajló programsorozatot hétfőn, május 15-én ismertették a Megyeháza Galériában, amelynek idén az Értékeink mottót választották a szervezők.

https://www.facebook.com/megyenapok/

A programok a Visit Harghita applikáción is böngészhetőek:

https://visitharghita.ro/hu/places/hargitai-megyenapok

Az esemény koordinációs feladatait hagyományosan a Hargita Megyei Kulturális Központ vállalja, amelyhez becsatlakoznak Hargita Megye Tanácsának alintézményei.

Mint azt Ferencz Angéla, a kulturális intézmény vezetője elmondta, a csíksomlyói búcsút megelőzően színes programokkal igyekeznek készülni megyeszerte nemcsak a Hargita megyeieknek, de a hozzank látogató zarándokoknak és más vendégeknek egyaránt.

– Jó alkalom, hogy megmutassuk kik vagyunk, milyenek vagyunk és jól érezzük magunkat úgy a kistelepüléseken, mint a városokban egyaránt – fűzte hozzá Ferencz Angéla.

Ehhez csatlakozott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

– A Hargita Megyenapok, egy olyan rendezvénysorozat, amelyen keresztül szeretnénk megmutatni a világnak, hogy kik vagyunk. Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy Hargita megye vendégszerető, nyitott közösség vagyunk, és vannak értékeink, kincseink. A 2023-as év az egészségturizmus éve, a zarándoklat pedig a spiritualitáson keresztül az egészség része – tette hozzá Bíró Barna Botond alelnök.

Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője szerint az udvarhelyszéki kulturális központ eseményeiben a tájházak kaptak kulcsszerepet. Ezmellett pedig kézműves mesterségek bemutatása és kipróbálása, énekversenyek, valamint gasztronómiai értékek kaptak hangsúlyt programkínálatukban.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője szerint a gyergyószéki központ programjai közt könyvbemutatók, népdal vetélkedők mellett idén is szabadtéri kiállítással is készültek többek között. Csíkdánfalván a csíksomlyói gyalogos búcsújárást lehet visszatekinteni majd a szabadtéri kiállításon. Ugyanakkor színházi előadásokkal is készültek úgy a kicsiknek, mint a nagyoknak.

Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője elmondta az aktív időtöltést támogatva csatlakoztak idén is a programsorozathoz. Ugyanakkor a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával közösen diákoknak szerveznek kirándulásokat, ahová már 400 gyerek jelentkezett be előzetesen. Ugyanakkor a Vargyas-szorosba érdemes idén kilátogatni, ahol mindennap szerveznek aktív programokat.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a szociális rendszerben élő gyermekek számára sport- és kulturális programokkal készülnek. A Comité Oklánd Egyesülettel közösen 12. alkalommal szerveznek az otthonok számára és helyi általános iskolásokkal közösen focibajnokságot. Ugyanakkor szakmai konferenciákra kerül sor a rendszerben dolgozók számára meghívott szakemberek előadásában.

A Kájoni János Megyei Könyvtár minél több látogatót szeretne a könyvtárba csalogatni programjaikkal. Idén is lesz online kvízjáték irodalmi témában, amely 19-én startol és 25-ig lehet a kérdésekre válaszolni.

 

A megyenapok számokban

Összesen 99 programpont gazdagítja az idei megyenapokat.

 • 17 gyermekprogram (bábjáték, kézművesfoglalkozások, kvízjátékok, népdaltalálkozó, mesterségbemutatók)
 • 18 tájházbemutató közösségi programokkal
 • 13 koncert, zenés előadás
 • 7 könyvbemutató
 • 8 kirándulás, sziklamászás
 • 14 előadóművészeti produkció (irodalmi est, színház, néptánc előadások)
 • 9 kiállítás
 • 9 találkozó, konferenciák, műhelyek, (konferenciák: Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében II., Kultúra és önkéntesség konferencia, 3 találkozó, egyebek)
 • 2 nap dokumentumfilmvetítések (összesen 7 film)
 • 2 helyi és hagyományos termékek vására (havi vásár, és a pünkösdi vásár)

A programok 70%-nál az ifjúság is célcsoport, a programok 8% lesz valamilyen gasztronómiai program is.

Jó együttműködés zajlik a partnerek között, sok településen zajlanak az események, a Hargita megyét alkotó 67 közigazgatási egységeinek kb. 60%-ban lesz valamilyen megyenapi program.

 • Csíkszék (Csík, Kászon, Gyimes) 14 településen 34 program
 • Udvarhelyszék 19 településen 32 program
 • Gyergyó 13 településen 30 program
 • Hargita megyén kívül 3

Csíkszereda, 2023. május 15.