Olyan adaptív és fenntartható erdőgazdálkodást kell folytatni, ami által minél több faanyagot tudnak értékesíteni – ebben értettek egyet a második alkalommal megrendezett erdészeti konferencián részt vevő szakemberek.

Hazai és külföldi szakértők, egyetemi oktatók, különböző erdőgazdálkodási vagy ahhoz valamilyen formában kapcsolódó intézmények, szervezetek képviselői, erdőtulajdonosok, erdészeti hivatalok szakemberei, erdészeti vállalatok küldöttei, valamint politikai szereplők gyűltek össze pénteken Csík­sze­re­dá­ban a II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáján. Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója szerint a kon­fe­ren­cia sikernek örvendett,  a tavalyi kétszázötven fős részvételi számot idén há­rom­száz­öt­ven­re tornászták fel, és Hargita megye valamennyi közbirtokosságának képviselője jelen volt. Ez azért is örvendetes, mert a megyében a közbirtokosságok kezelik az erdős területek majdnem felét, ami lényegesen be­fo­lyá­sol­ja a megye gazdaságát. Az ügynökség vezetője úgy véli, hogy a legérdekesebb panelbeszélgetések a kar­bon­kvó­tá­kat tárgyaló és az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) erdőfelújítási és erdősítési támogatás bemutatása voltak, amelyekben a szakemberek aktuális kérdésekről, helyzetekről, lehetőségekről és buktatókról beszéltek.

Az új erdészeti törvény elsősorban a hatékonyabb és fenntarthatóbb erdőgazdálkodást támogatja, figyelembe véve a klímaváltozás hatásait – mondta Elekes Mózes erdőmérnök, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa. Bár még nem lépett életbe, de egyik fontos változás az, hogy betiltják a tarvágást a Natura 2000-es területeken is. Hargita megyében sok olyan erdőtulajdonos van, akiknek részben vagy egészben a Natura 2000-hez tartoznak az erdőik. Emellett az erdei úthálózatok bővítésével és a büntetésekkel kapcsolatban kell változásokra számítsanak az érintettek. Elekes szerint a fórum panelbeszélgetésein sok fontos témát érintettek, a szakemberek egyetértenek abban, hogy olyan adaptív és fenntartható erdőgazdálkodást kell műveljenek, amely által minél több faanyagot tudnak értékesíteni, és olyan rendszert kell kidolgozni, ahol a fából való építkezést tartják szem előtt.
A II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciája Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, valamint a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének együttműködésében valósult meg.

Forrás: Hargita Népe