Első alkalommal adtak át előléptetést igazoló elismervényt Hargita Megye Tanácsánál dolgozó édesanyák számára. Az előléptetéséhez szükséges képességvizsgát 12 édesanya végezte el.

Forrás: https://hargitanepe.ro/hirek/csikszek/

Tizenkét, Hargita Megye Tanácsánál dolgozó, épp gyermeknevelési szabadságát töltő és hosszabb vagy rövidebb idő után a közelmúltban újra munkába álló édesanya vehette át a szakmai előmeneteli vizsgát igazoló elismervényt szerda délelőtt a megyeházán.

Szőcs-Mezei Katalin, a Humán erőforrás és kommunikációs igazgatóság munkatársa úgy fogalmazott: Hargita Megye Tanácsa az intézményen belül is kiemelt figyelmet fordít a családokat, édesanyákat támogató intézkedésekre. Családbarát intézkedéseik közé tartozik a gyermekmegőrző/gyermekfelügyelet biztosítása, gyermekcentrikus programok szervezése, a kisgyermekes anyák számára kedvezményes munkaprogram lehetősége, Mikulás-várás és adventi előkészületi programok szervezése, távmunka vagy otthonról végezhető munka lehetősége, előadások családok számára fontos témák feldolgozásával, szabadság kérhető gyermekfelügyeletre, családi eseményekre, orvosi vizsgálatokra – sorolta. Törekvéseikkel igyekeznek példát mutatni más intézményeknek, vállalatoknak, hogy biztosítsanak hasonló lehetőségeket – fűzte hozzá.

Az eseményen a munkába visszatérő édesanyák számára szervezett képességfelmérő vizsga – amely lehetővé teszi előléptetésüket – sikeres teljesítését igazoló elismervényeket vehették át a Hargita megyei önkormányzat alkalmazottai.

– A munkaadók sokat tehetnek azért, hogy a kolléganők gyermekvállalása ne legyen karrierjükben törésvonal, az előrelépés lehetősége nyitott maradjon. A megyei tanácsnál bevezetett gyakorlat követendő példa lehet, bízom benne, hogy a megyében a gyermekvállalás egyre inkább mentessé fog válni a különböző munkahelyi veszélyeztetettségektől – mondta el Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kifejtette: biztosítani kell az esélyegyenlőséget a gyermeknevelési szabadságról munkába visszatérő nők számára. A törvények megfelelő értelmezésével meg lehet találni erre a megoldást, illetve további olyan intézkedéseket is terveznek, amelyek a gyermeknevelésről visszatérő szülőknek segít a zökkenőmentesebb visszatérésben.

A közalkalmazottakat jelenleg is elő lehet léptetni, ezt a gyakorlatot azonban a gyermeknevelési szabadságukat töltő munkatársak esetében sokáig csak akkor alkalmazták, amikor az anya visszatért munkahelyére – részletezte.