November 20-án Hargita Megye Tanácsa és alárendelt intézményei részéről 20 személy társult a Hargita Megyei Sérültek Egyesületével közösen szervezett faültetési akcióhoz Csaracsóban, ahol 250 darab őshonos gyümölcsfát és bogyós bokrot ültetnek el köztük málnát, ribizlit, fekete áfonyát és berkenyét.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos

Márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

A faültetési programmal a Régiók Bizottsága által indított kezdeményezéshez csatlakoztunk, amelynek célja, hogy a régiók és városok klímasemlegességére való áttérésre ösztönözze a lakosságot.

„Éghajlatváltozási Klíma Paktum Nagykövetként, megyeelnökként és emberként is kötelességem, hogy részt vegyek olyan kezdeményezésekben, amelyek segítenek Hargita megyét zöldebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tenni. Szerepet vállaltam azért, hogy az éghajlat-változási intézkedésekben való regionális részvétel jelentőségét hangsúlyozzam. A mostani faültetési akciók mellett, később egy másik projektet is megvalósítunk. A megyei utak szélén fogunk őshonos gyümölcsfákat ültetni, természetesen csak ott, ahol a forgalmat nem veszélyeztetjük.  Mindig örömmel támogatjuk azokat a tevékenységeket, amiknek maradandó értéke lesz.”

– nyilatkozta a helyszínen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A márciusban indult Életet jelentő fák Hargita megyében kampány óta számos faültetési akció valósult meg a megyében.

Legutóbb a Csíkcsaracsóban szervezett faültetési akciót a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, egy 2 hektáros területen 600 tűlevelű facsemetét ültettek el. Várják az önkénteseket, akik szintén részt szeretnének venni Hargita megye zöldebbé tételében.

Az életet jelentő fák keretében a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás 8500, a Vidékfejlesztési Egyesület ezer és Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége 3500 fát ültetett eddig a program keretében.

A program célja 50 ezer facsemete ültetése 2030-ig, a további 25 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetéséhez várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a kitűzött 3 milliárd fa ültetéséhez.

A programhoz mindenki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít.

Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/, a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

Csíkszereda, 2023. november 20.