Borboly Csaba: A megyei utak szélén fogunk őshonos gyümölcsfákat ültetni, a forgalmat nem veszélyeztetve

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a március 25-i tanácsülésen ismertette az Életet jelentő fák Hargita megyében program részleteit: https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/977465860667638

Tavaly márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

A faültetési programmal a Régiók Bizottsága által indított kezdeményezéshez csatlakoztunk, amelynek célja, hogy a régiók és városok klímasemlegességére való áttérésre ösztönözze a lakosságot.

„Azért vállaltam szerepet ebben, hogy az éghajlatváltozási intézkedésekben való regionális részvétel jelentőségét hangsúlyozzam. Éghajlatváltozási Klíma Paktum Nagykövetként, megyeelnökként és emberként is kötelességem, hogy részt vegyek olyan kezdeményezésekben, amelyek segítenek Hargita megyét zöldebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tenni.

A program folytatásaként a megyei utak szélén fogunk őshonos gyümölcsfákat ültetni, természetesen csak ott, ahol a forgalmat nem veszélyeztetjük.  Mindig örömmel támogatjuk azokat a tevékenységeket, amiknek maradandó értéke lesz.” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A kampány kezdete óta számos faültetési akció valósult meg: Csíkcsaracsóban szervezett faültetési akciót a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, egy 2 hektáros területen 600 tűlevelű facsemetét ültettek el.

Az életet jelentő fák keretében a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás 8500, a Vidékfejlesztési Egyesület ezer és Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége 3500 fát ültetett eddig a program keretében.

Március 26-tól kezdve folytatódik tovább a faültetési akció ezúttal a megyei utak mentén, biztonságos távolságban a forgalomtól:

Legelsőként, március 26-án egy 9 km hosszú útszakaszon, a 136-os jelzésű megyei úton folytatódik a faültetési akció Székelykeresztúr és Gagy között, összesen 150 csemetét fognak ültetni, ehhez társul a  székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola, a szentábrahámi, gagyi és csekefalvi unitárius egyházközség, a csekefalvi református egyházközség, Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a szentábrahámi Andycom sportegyesület, a Szentábrahámi Hagyományőrző Egyesület és Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesülete.

Április 4-én Csiba és Csaracsó között 70 csemetét fognak ültetni egy közel 4 km-es útszakasz mentén (123F jelzésű megyei út).

Április 9-én  Homoródalmás és Homoródkarácsonyfalva között, egy 5 km hosszú útszakasz mentén 150 csemetét ültetnek el a polgármesteri hivatal, a községbeli iskolák és a térségi civil szervezetek társulásával (132-es jelzésű megyei úton).

Kilométerenként 40 darab facsemetét fognak ültetni április 17-én a ditrói útkeresztezteződéstől egészen Orotva bejáratáig, így összesen 120 darab facsemetét fognak ültetni a gyergyóditrói önkormányzat és további civil szervezetek részvételével  (128-as megyei út).

A programhoz mindenki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a célként megfogalmazott hárommilliárd fa ültetéséhez. A programhoz bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete is számít.

Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/   , a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

Csíkszereda, 2024. március 25.