Hargita megye is képviselte magát a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napokon

Több kulturális esemény és foglalkozás színesítette a Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok programját, valamint  Székely termék védjeggyel rendelkező kézművesek is képviselték megyénket.

Június 16 és 23 között szervezték meg az egy hetes eseménysorozatot, amelynek naponta más-más település szolgált helyszínéül. Hargita megye a szórványból elsőként Beszterce-Naszód megyével kötött testvérkapcsolatot, ahol  főként a magyar kultúra és közösségi összetartozás erősítése a cél.

Éppen ezért a program részét képezte többek között a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a Csihán Királyúrfi bábelőadás, a Kájoni János Megyei Könyvtár biblioterápiás könyvtári foglalkozása, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola kézműves foglalkozásai és a székelykeresztúri néptánccsoport a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont hozzájárulásával.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének a kezdeményezésére három Székely Termék védjeggyel rendelkező kézműves is részt vett az eseményen.

Ebben az évben Hargita Megye Tanácsának civil pályázataira más megyékből is lehetőség volt pályázni. Ennek célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen a szórvány települések magyarságának megtartásához, a kultúra, a közösség összetartó erejét növelő programok létrehozásához. A Pro Hereditatem Egyesület „Besztercei családi játszókör” című programra nyert pályázatot, amelyet szintén az idei Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok keretén belül szerveztek meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a rendezvény kapcsán elmondta, hogy jelentős fontossággal bír,  hogy jelen legyünk és erősítsük kapcsolatainkat Beszterce-Naszód megyével.

–  Ezek a rendezvények lehetőséget teremtenek arra, hogy kölcsönösen gazdagítsuk egymást kulturális értékeinkkel és közösségi élményekkel. A Magyar Napok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy megőrizzük és továbbadjuk hagyományainkat, valamint támogassuk egymást az identitás megőrzésében – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2024. június 24.