Ma, július 3-án sajtótájékoztatón mutatták be az Életet jelentő fák projekt eredményeit.

Borboly Csaba a közösségi média felületén élőben jelentkezett be az eseményről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/442455425351125

2022 márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, csatlakozva a Régiók Bizottsága Trees for Life kezdeményezéséhez.

A Hargita megyei lakosság, civil szervezetek, iskolák, alárendelt intézmények, polgármesteri hivatalok és egyesületek közreműködésével a céljuk 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése volt Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Összesen több mint 110 ezer facsemetét ültettek el sikeresen Hargita megye szerte.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a következőket hangsúlyozta a projekt kapcsán:  — Két céllal vágtunk bele ebbe a projektbe. Az egyik az erdősítés megyeszerte és a másik pedig az, hogy a megyei utak mentén őshonos gyümölcsfákat ültessünk, természetesen a törvényes távolságot betartva az úttól.

Köszönöm az önkéntes tűzoltóinknak, hogy a facsemetéinkről a szárazabb időszakokban is gondoskodtak. A faültetési akciókba többször is csatlakoztak a megyében lévő iskolák diákjai is. Azt szeretném, hogy azok a diákok, akik részt vettek a faültetési akciókba örökbe fogadjanak egy fát és gondoskodjanak róluk.

A facsemetéken kívül időkapszulák elültetésére is sor került három helyszínen: Csíkkozmáson, Szépvízen és a Bucsin-tetőn. Így évtizedek múlva majd akár az unokáik GPS koordináta alapján feltudják majd keresni az erdőt, amelyet a nagyszüleik ültettek. Az időkapszula az ültetésben részt vett gyermekek névsorát és a Trees for Life együttműködési szerződést is tartalmazza.

További részleteket itt találhat: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/

Csíkszereda, 2024. július 3.