Június 7-én, szerdán 11 órától került megrendezésre a Megyei nap a polgármestereknek a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, kihangsúlyozva, hogy mennyire fontos, hogy együtt beszéljék meg a közös ügyeiket időről-időre. Az eseményen közel félszázan vettek részt, képviselve a Hargita megyei közösségeket.

Petres Sándor, Hargita megye prefektusa a kataszteri hivatal munkatársait bevonva bemutatta az új földtörvény módosulásokat.

A Hargita Megye Tanácsának csapata Bíró Barna Botond alelnök koordinálásával a zöld átállás erősítésén dolgozik, jelenleg elektromos iskolabuszok beszerzésén dolgoznak főleg az elszigetelt kistelepülések számára, ahonnan nehézséget okoz az iskolába járás.

Hargita Megye Tanácsa nevében Fülöp Otília főépítész hívta fel a jelenlévők figyelmét a települések általános településrendezési terveinek aktualizálásának fontosságára, annak érdekében, hogy lehessen tervezni a jövőbeni beruházásokat, fejleszteni a közösségeket.

Incze Csongor, megyemenedzser az Integrált Hulladékgazdálkodási Központ közbeszerzésének jelenlegi helyzetét ismertette a résztvevőkkel. Már sokadszorra került kiírásra a a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ működtetésére vonatkozó közbeszerzés, jogszabály- és határidő módosítások miatt.Többet nem hosszabbítanak a kiíráson, ha minden gördülékenyen megy már jövőben elkezdheti működését a hulladékfeldolgozó központ.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a megyei medvekérdés jelenlegi adatait és problémáit. “Sokan azért sem hívják a 112-es segélyhívó számot, mivel nem akarnak feltartani egy mentőautót addig, amíg a nagyvadat megtalálják. Ez is egy olyan nézőpont, ami miatt számos bejelentés elmarad, így az adatok nem tükrözik a valóságot.”

Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke ismertette a társulás mesterterveinek és fejlesztési projektjeinek aktuális helyzetét.

Octavian Pop, a csíkszeredai börtön igazgatója a települések közötti együttműködés iránti vágyát fejezte ki, szeretnék, ha a fogvatartottakat munka és oktatás révén tudnánk segíteni a társadalomba való visszailleszkedésbe.

Bemutatták a megyei tanács elemzőirodája által készített IFI konzultáció eredményeit, amely kitér a fiatalok lakhatására, karrier lehetőségeire, igényeire, családalapítására és további őket érintő témákra.

Csíkszereda, 2023. június 7.