Június 26-án, szerdán sajtótájékoztatón ismertették Hargita megye sportstratégiájának  jelenlegi helyzetét. Július 5-ig közvitára bocsátották a sportstratégiát, várják a javaslatokat és észrevételeket.  A dokumentumok az alábbi linkre kattintva elérhetők:

 https://hargitamegye.ro/30-2024-hatarozattervezet/

Ez a stratégia lesz a jövőbeli döntések alapja, általa egy lépéssel közelebb kerülünk egy ideális jövőképhez, iránymutató lesz a megyeszintű közös sportfejlesztéshez.

A készítése során feltérképezték a sportfinanszírozási forrásokat annak érdekében, hogy biztosítsák a szükséges erőforrásokat a különböző sportágazatok fejlesztéséhez.

Több célkitűzést is szerepel a sportstratégia víziójában, ilyen az egészséges Hargita megyei lakosság, eredményes és egészséges Hargita megyei sportoló közösség és a szakmailag fejlett, Hargita megyei sportszakember közösség.

Ábrahám Előd a Smafta Sporttanácsadó Iroda részéről ismertette a sportstratégia fő pontjait.

Az általános stratégiai célokba a szabadidősportot, iskolai sportot, élsportot, valamint a fogyatékkal élők sportját foglalták bele. 25 fejlesztési irányt javasolnak, amelyet öt fő kategóriába soroltak: szociális integráció, oktatás, sport, digitalizáció és egyéb területek. A fejlesztési irányok elérése érdekében 38 akciótervet is beépítettek a stratégiába, amelyek útmutató nyújtanak a megvalósításhoz.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: A stratégia célja, hogy tervezhető és kiszámíthatóvá tegye Hargita megye sportéletét, legyen szó iskolai sportolásról, versenysportról, tömegsportról, sajátos igényű emberek sport lehetőségeiről.

Bár 2020-ban már elkezdődött a Hargita megyei sportstratégia tervezése mégis úgy gondoltuk, hogy jobb bevárni az országos stratégiát egyszer, ami alapján egységesen tudtuk tovább dolgozni. Célunk, hogy egészséges és aktív Hargita megyét hozzunk létre, ahol mindenki megtalálja a számára legjobb mozgásformát.

Ábrahám Előd elmondta, hogy a Hargita megyei sportokat tekintve többségében nem volt írott stratégia, ez Románia szinten jellemző. Szerinte szükség van arra, hogy minden sportágnak és klubnak legyen stratégiája, amelyben eldöntik mit szeretnének csinálni, milyen célkitűzéseik vannak hosszú távon, és ezt hogyan szeretnék megvalósítani.

Továbbá létre szeretnének hozni egy digitális adatbázist, amit a politikai vagy klubon belüli döntéshozók egyformán el tudnak érni és használni.

Hangsúlyozta: Nem az a célunk, hogy a sportstratégia elkészülte után valahol a fiókok alján porosodjon. Ez egy olyan stratégia lesz, amelyet a mindennapokban lehet majd hasznosítani. A sport egy eszköz, hogy elérjünk különböző célokat, legyen az egyéni, nevelési vagy versenycél. Az átfogó célkitűzésünk az, hogy egészséges megyét alakítsunk ki, ahol mindenki meg tudja találni a számára legkedvezőbb mozgásformát.

Csíkszereda, 2024. június 26.