Prima masă rotundă din acest an, în cadrul programului derulat de Consiliul Județean Harghita
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/
Conviețuirea interetnică, evaluarea relațiilor interetnice, bune practici, creionarea unei hărți a problemelor, cultura, comunicarea, disponibilitatea, sunt o parte a ideilor vehiculate în cadrul primei mese rotunde din acest an ce a avut loc la Consiliul Județean Harghita în data de 17 ianuarie.
La începutul discuțiilor au fost prezentate concluziile rezultate în urma celor două întâlniri realizate în anul 2022 cu reprezentanți ai instituțiilor de educație și cultură din Miercurea Ciuc.
Astfel, printre propunerile formulate atunci s-au aflat evenimentele culturale comune, schimburi interculturale, concursuri pentru elevi români și maghiari, tabere școlare, crearea unui HUB multicultural, găsirea unor soluții pentru atragerea publicului român către teatru și către evenimentele legate de cultură.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, le-a mulțumit participanților pentru sprijinirea demersului instituției de a elabora un cod de bună conviețuire care să sprijine relațiile interetnice.
“Am dori ca prin acest cod de bună conviețuire să eliminăm acele disensiuni care apar. Una din cele mai multe disensiuni sunt legate de programele culturale și acolo trebuie să găsim soluții. Săptămânal sunt la Bruxelles și văd care sunt eforturile financiare pentru ca oamenii să se înțeleagă. Bilingvismul peste tot costă, și aceste costuri trebuie să fie suportate. Dacă vom ajunge la un document care să poată fi aprobat din partea consilierilor județeni și a primăriilor care vor să se arondeze, am putea face demersuri către Guvern și să primim finanțarea necesară pentru a acoperi aceste costuri. Constituția ne dă șansa să avem propria viață culturală în fiecare limbă. Și mai putem face un pas, ca românii să participe la evenimentele maghiare și maghiarii să participe la evenimentele românești. Peste câțiva ani ceea ce facem aici poate deveni un exemplu de bune practici la nivel național. Mai bine să găsim soluții decât să căutăm făptași” a subliniat președintele.
Concluzia reuniunii de azi a fost ca focusul să fie centrat pe școală și copii, în special pe introducerea copiilor în mediul cultural – teatru, cinematograf, pe popularizarea activității instituțiilor de cultură, identificarea și accesul la resurse financiare locale, guvernamentale și europene, crearea unei baze de date și a unor mini grupuri culturale, precum și a unui RO-ALERT CULTURAL prin care comunitatea să aibă acces la evenimentele derulate.
Masa rotundă de azi a dat glas necesității organizării lunare a întâlnirilor de acest gen, pe agenda de lucru în viitorul apropiat fiind înscrise mese rotunde cu reprezentanți ai autorităților locale.
Chestionarul privind conviețuirea româno-maghiară poate fi completat accesând link-ul: https://www.survio.com/survey/d/A9H4F7B6W8H6N7X7O
Miercurea Ciuc, 17 ianuarie 2023