Konzultációra hívják a térséghez tartozó települések lakóit

Hargita Megye Tanácsa, valamint a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás sajtótájékoztató keretében mutatta be azt a mestertervet és a hozzá tartozó lakossági konzultációt, amely a térség fejlesztését hivatott elősegíteni.

Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csák László szakértő, Jánó Előd, a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója és Szántó László, Csíkkozmás polgármestere.

A dokumentum a klímaváltozás, demográfiai kihívások, gazdaságfejlesztés, kultúra, identitás, és biodiverzitás mentén készült helyzetelemzést veszi alapul, célja pedig, olyan közösségi irányelvek megfogalmazása, ami elősegíti a megalapozott döntéshozást a közberuházások és a magánszféra tekintetében is. Ezzel egyidejűleg pedig a lakosság igényeit is kiszolgálja a fejlesztések terén.

A Csomád -Bálványos térség jelentős turisztikai, gazdasági, kulturális értékkel bír, valamint egyik leggazdagabb ásványvíz tartalékkal rendelkezik. Fontos, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve szülessenek döntések, hiszen minden beruházás, fejlesztés újabb és újabb lehetőségeket generál a térségben.

Éppen ezért, felkérik a Fejlesztési Társulás hatáskörébe tartozó települések lakóit (Csíkkozmás, Tusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád, Torja), hogy véleményükkel és meglátásaikkal segítsenek egy olyan dokumentum létrehozásában, amely a jövőre való tekintettel megalapozott fejlesztési irányelveket fogalmaz meg.

– A mesterterv egy olyan dokumentum, ami megszabja az irányokat, amelyekhez igazodni lehet. A beérkezett vélemények és meglátások mentén igyekszünk egy mestertervben összegyűjteni azokat az engedélyezhető, megvalósítható, a természetben kárt nem tevő, különböző fejlesztési és  beruházási lehetőségeket, amelyek az elkövetkező 10 évben fognak megvalósulni, mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának Elnöke.

A mestertervvel kapcsolatos kérdőíveket az alábbi két linket érhetik el:

https://www.research.net/r/masterplan2023

https://www.research.net/r/Csomad-Balvanyos

Csíkszereda, 2023. augusztus 29.