Ședința Consiliul Județean Harghita a avut loc la Avrămești

 

Consiliul Județean Harghita lansează proiectele  pentru susținerea programelor culturale ale comunităților de romi, continuă lucrările la DJ136, localitatea Geoagiu, a fost adoptat programul de cooperare bisericească. Județul Harghita candidează pentru titlul de regiune gastronomică, iar comuna Avrămești va fi sprijinit de Consiliul Județean în continuarea programului de construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita. Acestea au fost principalele decizii ale ședinței ordinare din această lună  a Consiliului Județean Harghita din 20 februarie. Ședința a avut loc la Avrămești.

Lucrurile merg în direcția bună în comuna Avrămești, prin hotărârea de astăzi Consiliul Județean a achitat o așa-zisă datorie anterioară, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, care l-a felicitat pe primar și echipa sa.

Primarul Simó Dezső Szabolcs a salutat consiliul județului , remarcând ajutorul deosebit și asistența oferită de Consiliul Județean în revenirea comunei  dintr-o situație financiară  dificilă. El a subliniat că este o prioritate  administrația orientată spre oameni, spunând că dezvoltările de infrastructură trebuie să fie pline de viață.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, l-a felicitat, de asemenea, pe primar și echipa sa, confirmând că localitatea  a cunoscut o dezvoltare semnificativă începând cu anul 2013.

„Într-o lume atât de imprevizibilă, când există un război în vecinătate, iar situația economică din țară este instabilă, ceea ce este previzibil este că noi, în județul Harghita, putem lucra împreună și ne putem sprijini, unii pe alții. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici, la Avrămești”

, a declarat vicepreședintele.

Consiliul Județean a adoptat în cadrul ședinței un program de susținere a activităților culturale ale comunităților de romi. La ședință au fost prezenți Ilie Dincă, liderul național al Partidei Romilor Pro-Europa și Ioni Ghéza, liderul filialei locale a partidului. Ilie Dincă a salutat programul Consiliului Județean, afirmând că acesta a colaborat întotdeauna fructuos  cu reprezentanții UDMR din București.

Construirea  trotuarului din Cechești va continua, gazdele ședinței au fost de acord să coopereze cu ei pentru a începe programul cât mai curând posibil. Este o investiție importantă, deoarece servește la siguranța populației, a declarat Bíró Barna Botond.

A fost aprobat ca societatea consiliului județean, Societatea Întreținere Drumuri Harghita, să  continue lucrările pe DJ136, localitatea Geoagiu. După cum a relatat Borboly Csaba acest tronson de drum are o istorie lungă, cu mai multe eșecuri în găsirea unui proiectant. Tronsonul de drum are numeroase avarii, motiv pentru care bugetul pentru construcția drumului este semnificativ, dar proiectul este important și din punct de vedere turistic, a adăugat președintele județului. Dacă vremea va permite, lucrările vor începe în primăvară.

Cu privire la proiectul de hotărâre  de a ridica județul Harghita la nivelul destinațiilor europene, este o idee ambițioasă, a declarat președintele consiliului județean.  Bíró Barna Botond a dat detalii privind acest proiect: se lucrează la calendarul evenimentelor din anul 2027 împreună cu echipa Visit Harghita și se aplică pentru finanțare europeană. Vicepreședintele consiliului județean a adăugat că scopul lor este de a promova mai eficient oferta turistică a județului Harghita la nivel european, de a pune în valoare producătorii locali și oferta gastronomică colorată a regiunii, de a construi un sistem în care toți cei care creează valoare să își găsească locul.

A fost aprobat programul anual de cooperare al Consiliului Județean Harghita în vederea sprijinirii unor activități ale cultelor religioase, pe anul 2024 , precum și cinci apeluri de proiecte pentru consolidarea sectorului social. Toate acestea sunt programe care sunt probabil unice în țară și reprezintă bune practici, la fel ca și programul de protecție a monumentelor istorice  pe teritoriul județului „, a declarat Borboly Csaba. Acesta din urmă a fost, de asemenea, votat în cadrul ședinței din 20 februarie.

Proiectele sociale vin în sprijinul atât a tinerilor  cât și a vârstnicilor, al celor care locuiesc în așezări izolate, cu aplicații pentru servicii de asistență socială la sate, activități împotriva abandonului școlar și familial, prevenirea consumului de droguri, asistență pentru persoanele cu dizabilități, programe de îngrijire la domiciliu și de îngrijire a persoanelor în vârstă, a declarat Bíró Barna Botond.

Miercurea-Ciuc, la 20 februarie 2024