Peste 3 milioane de lei alocate localităților românești din cota de 6% din impozitul pe venit

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/211209184865685/

Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ședință ordinară, în 6 aprilie, la Toplița, principalele puncte pe ordinea de zi vizând alocarea de fonduri pentru localitățile românești din cota de 6% impozit pe venit din fondul aflat la dispoziția consiliului județean.

Viceprimarul municipiului Toplița, Bodor Attila Bela,  le-a mulțumit celor prezenți, apreciind sprijinul acordat de Consiliul Județean Harghita pentru investițiile din zonă, amintind totodată dezvoltarea turismului și faptul că municipiul a primit distincția -Destinația  anului 2022.

Prezent la ședință, deputatul Bende Sandor a apreciat necesitatea accelerării investițiilor prin PNRR, Anghel Saligny, CNI, subliniind că municipiul Toplița este un bun exemplu de dezvoltare a turismului ce poate fi urmat și la nivel național.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a apreciat la începutul ședinței faptul că lecțiile trecutului au fost folosite ca exemple pozitive, contribuind, în cadrul ședinței de azi, la consens și luarea unor decizii în beneficiul dezvoltării localităților care au solicitat acest sprijin.

Astfel, s-a aprobat repartizarea municipiului Toplița a sumei de 549 de mii lei pentru înființarea rețelei de gaz, o prioritate pentru dezvoltarea localității; comunei Tulgheș i-a fost aprobată suma de 400 de mii de lei pentru înființarea unui centru de asistență socială prin reabilitarea, extinderea modernizarea şi eficientizarea energetică a vechii clădiri a școlii din satul Hagota și pentru modernizarea cu extindere a trotuarului existent adiacent DJ 127 din zona Spitalului de Psihiatrie Tulgheș, în vederea optimizării traficului pietonal din zonă.

Comunei Voșlăbeni i-a fost aprobată suma de 400 de mii lei pentru achiziționarea unui buldoexcavator în vederea degajării drumurilor afectate și pentru intervenții în caz de avarii la sistemul de canalizare și apă potabilă, precum și pentru pavarea căilor de acces către instituții publice și școlare din comună.

Comunei Subcetate i-a fost aprobată repartizarea  sumei de 400 de mii lei pentru înființarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră; comunei Sărmaș, 400 de mii de lei pentru extindere sistem de canalizare și apă potabilă, sat Platonești; comunei Gălăuțaș, 400 de mii de lei pentru lucrări de întreținere a infrastructurii terenului de sport.

Comunei Bilbor i-a fost aprobată repartizarea  sumei de 310 mii lei pentru întreținere și reparații drumuri comunale; comunei Corbu, suma de 400 de mii lei pentru modernizare drumuri de interes local – Dâmbul lui Bălan, Pârâul Savului, Plat.

Vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamér, a apreciat deciziile luate în cadrul ședinței prin care investițiile din zona de nord vor putea fi finalizate, subliniind buna colaborare la nivel local între consilierii județeni reprezentanți ai diferitelor partide.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, a subliniat că prin deciziile luate se demonstrează funcționarea coaliției de guvernare la nivel local și județean, mulțumindu-le consilierilor și reprezentanților partidelor pentru colaborare.

Totodată, în cadrul ședinței au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru finalizarea investiției pe DJ174A-Bilbor-DJ174C-limită județul Suceava, Borboly Csaba, reiterând necesitatea atragerii de fonduri.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat și programele culturale acestea fiind aprobate cu fonduri mărite, astfel, pentru programul cultural general a fost alocată suma de 800 de mii de lei, pentru programul cultural destinat comunității românești, 140 de mii de lei și pentru port popular, 300 de mii de lei, ONG-urile având la dispoziție 30 de zile pentru depunerea cererilor de finanțare.

Miercurea Ciuc, 6 aprilie 2023