Idén harmincöt családbarát turisztikai szolgáltató vette át a Visit Harghita – Family-friendly tanúsítványt a kezdeményezés sajtótájékoztatójának keretében, május 20-án, csütörtökön. Az eseménynek a Hunguest Hotel Fenyő Conference & Spa adott otthont.

A tavalyi év többek között a turizmus területén is óriási változásokat hozott. Az agglomeráció háttérbe szorult, a zsúfolt szálláshelyek helyett a szolid, csendesebb vendéglátó egységek kerültek előtérbe, a csoportos utazásokkal ellentétben pedig az emberek gyakrabban kirándulnak családi társasággal. A változó trendeket figyelembe véve, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás 2020-ban elindította a Visit Harghita – Family-friendly kampányt, amelyhez szálláshelyek és éttermek jelentkezhettek. A 2021-es évben két új kategóriával gazdagodott a családbarát turisztikai szolgáltatások listája. A vállalkozók, programszervezők turisztikai tevékenységeket is jelölhettek, továbbá a Visit Harghita csapata Family-friendly látványosság díjjal jutalmazta azt a hat helyszínt, amelyeket előszeretettel látogatnak gyermekes családok, és amelyek korosztálytól függetlenül tartalmas kikapcsolódási lehetőséget jelentenek mindenki számára.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke elmondta: „A Family-friendly kampányt egy éve indítottuk útnak, és ma már a családdal utazók számára olyan minőséget képvisel, amelyet nem szívesen hagynak ki. A turisták gyakrabban választanak olyan szálláshelyeket, éttermeket, és remélhetőleg a jövőben szolgáltatásokat is, amelyek ezt a minősítést megkapták. Úgy látjuk, hogy sokkal nagyobb mozgalom indul a kezdeményezésünkből, mint gondoltuk, hiszen egyre több turisztikai szereplő fektet nagyobb hangsúlyt a családok igényeinek kielégítésére. A szálláshelyek és éttermek mellett már tizenöt szolgáltató harminchat turisztikai tevékenysége és hat látványosság is része a családdal utazókat megcélzó kínálati csomagnak, amelyet a jövőben további kategóriákkal szándékozunk bővíteni. Az elmúlt napon például bebizonyosodott, hogy egy extrémebb sportlehetőség is lehet családbarát. Egyedi élményben volt részem a Vargyas-szorosban elkészült Via Ferrata átadóján, majd az ezt követő buggy túrán, Székelyudvarhelytől a Gordon-tetőn található Jézus Szíve kilátóig. Úgy gondolom, az ilyen, és ehhez hasonló programok miatt is érdemes ellátogatni Hargita megyébe, hiszen folyamatosan keressük annak a lehetőségeit, hogyan tehetjük még színesebbé a turisztikai kínálatot.”

„Családbarát megye vagyunk. Hargita megyét méltóképpen képviseli a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által bevezetett Family-friendly védjegy. Mindig jó, ha a távolból is láthatók vagyunk, mivel így tudhatjuk meg, hogy melyek az erős pontjaink, amelyekre építve fejleszthetjük Hargita megye turizmusát. Most a várakozás időszakában vagyunk, lelkileg is felkészülünk pünkösdre, ugyanakkor ez az ünnep a turizmust is felpörgeti. Az új európai uniós finanszírozási időszakban befolyásolni tudjuk a döntéseket, hogy a vendéglátóhelyek, turisztikai látványosságok minél több támogatást kapjanak” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett Răzvan Pascu turisztikai marketing szakember is, aki ismét influenszerek kíséretében érkezett Hargita megyébe. Elmondása szerint Hargita megye egy gyönyörű hely, ahová mindig szívesen ellátogat, a családjával is, és örömmel próbál ki új programokat, látogat meg olyan helyeket, amelyeket eddig nem ismert. Megemlítette, hogy a legutóbbi útja során a családjával a Madarasi-Hargitán tanultak meg sízni, és olyan egyedi programlehetőségeket is volt szerencséjük kipróbálni, mint a kutyaszánozás. A jelenlévőket a közösségi média használatára és a Visit Harghita csapatával való együttműködésre bátorította. Úgy gondolja, az idei nyár a turizmus szempontjából pozitívan alakul majd, erre utalnak például a szállásfoglalások is.

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila nem tudott részt venni az eseményen így a városháza részéről Sógor Enikő alpolgármester asszony köszöntötte a díjazottakat és a sajtó képviselőit. Úgy véli, Hargita megye eltér az ország többi régiójától, és a családok igényei egyre hangsúlyosabban jelen vannak úgy a turizmus tekintetében, mint a fejlesztési stratégiák esetében is.

A Csíkszeredában megszervezett díjátadó alkalmával tizennégy szálláshely és étterem, tizenöt turisztikai szolgáltató, valamint hat turisztikai látványosság vehette át a Family-friendly tanúsítványt.

A tanúsítvány megszerzéséhez a szálláshelyeknek és éttermeknek rendelkezniük kell a Román Turisztikai Minisztérium által kibocsátott minősítési engedéllyel, és meg kell felelniük a Visit Harghita – Family-friendly kritériumrendszerébe foglaltaknak, amelyet a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ellenőriz. A programszervezők esetében a jelölni kívánt ajánlatnak az egész családot meg kell szólítania, és szintén meg kell felelnie az említett kritériumrendszernek.

Csíkszereda, 2021. május 20.