Decizii politice, criterii discriminatorii și limitări de buget au fost cauzele pentru care unele fonduri nu au putut fi accesate
Consiliul Județean Harghita a realizat în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc la sediul instituției, azi, 8 aprilie, o evaluare a proiectelor accesate în perioada 2020-2024.
Borboly Csaba, președintele instituției, a considerat oportun să aducă în atenția publicului cifrele reale, proiectele fiind împărțite în trei categorii – implementate, în implementare și în așteptare.
“La sfârșit de mandat, este bine să discutăm și despre cifre reale care au la bază documente prin care noi am reușit să avem o activitate cu reușite. Mulțumesc echipei Consiliului Județean Harghita pentru că am fost foarte prompți, am mers la fiecare posibilitate de finanțare și am adus foarte mulți bani în bugetul instituției, cu un portofoliu imens de proiecte care sunt o șansă pentru acest județ. Sunt foarte multe proiecte inteligente și inovative prin care am putut aduce cunoștințe în județul Harghita” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita.
Astfel, la capitolul proiecte implementate în perioada 2020-2024, este vorba de 10 proiecte soft, în valoare de 2,5 milioane lei și 6 proiecte de investiții în valoare de 27,48 milioane lei.
În implementare sunt 9 proiecte SOFT, în valoare de 5,67 milioane lei și 25 proiecte de investiții în valoare de 951,66 milioane de lei.
În ceea ce privește proiectele în evaluare, este vorba de 12 proiecte soft în valoare aproximativă de 7 milioane lei și 4 proiecte de investiții în valoare de 67,81 milioane lei.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a adus în discuție și un aspect mai puțin plăcut și anume fondurile care nu au putut fi accesate.
“În majoritatea cazurilor, foarte multe fonduri ocolesc județul Harghita, sunt criterii la care nu putem accede. Una dintre cauze, pe care o considerăm discriminatorie este criteriul cine poate să încarce mai repede, eu cred că nu asta ar trebui să fie forma prin care se acceptă un proiect. Sunt impuse condiții care nu se pot realiza în județul Harghita sau, cum era la Anghel Saligny, limitarea la 140 de milioane de lei, la drumurile județene, de aceea nu am putut include Ditrău-Tulgheș sau Lunca de Jos, au fost bariere care nu ne-au lăsat. Am fost foarte activi, pentru că în faza de consultare a granturilor noi depuneam deja propuneri de modificare a strategiei, a granturilor, am încercat să facem cât mai mult și au fost cazuri când ne-au fost acceptate propunerile. Cred că județul Harghita este printre puținele UAT-uri care s-a implicat și în stadiul de pregătire a grantului, până să fie scos la concurs” a subliniat președintele.
Borboly Csaba a punctat câteva dintre programele unde nu s-a reușit accesarea fondurilor – Fondul pentru tranziție justă care nu a permis participarea județului Harghita pentru minele abandonate din Bălan; Investițiile Teritoriale Integrate, unde s-a încercat realizarea ITI Harghita –Covasna, pentru care timp de trei ani au fost întocmite studii și analize; Via Mariae – drumul de pelerinaj spiritual, un proiect de importanță turistică atât pe plan local, național cât și internațional, dar care nu a fost inclus printre celelalte 12 trasee turistic-culturale românești, deși a fost solicitat acest lucru de mai multe ori. Președintele a adăugat că toate aceste eșecuri au fost cauzate de lipsa voinței politice pentru județul Harghita.
Concluzia președintelui la finalul conferinței de azi a fost că, la nivel naţional, Consiliul Județean Harghita este fruntaș în domeniul accesării fondurilor, fiind cazuri când modificările propuse au fost favorabile dar fiind și situații când sprijinul politic nu a fost benefic – „dar asta este, mergem înainte” a apreciat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 8 aprilie 2024