Borboly Csaba nu dorește să transforme litigiul de hotar în instrument politic sau electoral
Consiliului Județean Harghita a organizat joi, 9 noiembrie, o conferință de presă, în două locații, la Miercurea Ciuc și Gheorgheni, având ca temă situația litigiilor privind stabilirea limitei de hotar cu județul Neamț.
În acest sens, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a prezentat situația de început și pașii care au urmat, concluzionând cu depunerea la Înalta Curte de Casație și Justiție a unei cereri de revizuire.
„Considerăm că hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș nu este clară, am văzut niște discrepanțe, motivare contradictorie, și prin cale extraordinară cerem clarificarea acestei situații. Cum am ajuns aici? Au fost voci care spun că, Consiliul Județean Harghita ar fi pierdut acest teren de aproape 700 de hectare unde sunt Cheile Bicazului, și trebuie să clarificăm situația. Documentul care stă la baza hotărârilor instanțelor favorabile județului Neamț și Bicaz-Chei au la bază procesul – verbal datat din 1998 în care reprezentantul municipiului Gheorgheni a semnat recunoașterea limitelor dintre cele două UAT-uri. Conform legii, dacă limita de hotar între două UAT-uri este limită de județ trebuia să fie invitat și reprezentantul consiliului județean” a apreciat Borboly Csaba.
În anul 2009, la solicitarea Consiliului Județean Harghita, Primăria Gheorgheni a pornit un proces de anulare a procesului –verbal din 1998, în care a intrat ca parte și consiliul județean, în 2010, proces care a fost relocat la mai multe instanțe, Înalta Curte de Casație și Justiție dând decizia ca procesul să fie judecat la Tribunalul Prahova și ulterior la Curtea de Apel Ploiești. În prima instanță, în 2019, la Tribunalul Prahova, Consiliului Județean Harghita i-a fost dat câștig de cauză, iar în recurs, la Curtea de Apel Ploiești, s-a luat o decizie în care Consiliul Județean Harghita a fost scos din proces. În proces a rămas doar municipiul Gheorgheni fiind stabilit de instanță că acesta nu mai poate reveni la o decizie asumată în 1998.
Consiliul Județean Harghita a formulat contestație în anulare care s-a judecat la Ploiești și a fost respinsă în 2021.
„Văzând că nu putem merge pe anularea acelui document de recunoaștere, semnat de Gheorgheni, am început un nou proces, în 2022, la Tribunalul Harghita, prin care am subliniat că limita nu este stabilita corect pentru că reprezentantul consiliului județean nu a fost prezent. Tribunalul Harghita a respins în aprilie 2023 acțiunea formulată, de aceea am făcut recurs la Curtea de Apel Târgu Mureș care ne-a dat dreptate la mai multe lucruri, dar la unul, și cel mai important nu, acela că cei din judeţul Neamț au considerat procesul-verbal ca act individual ce se poate contesta numai în termen de 1 an”, a mai subliniat președintele.
Kovacs Zsolt, consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Harghita a punctat–„ În procesul anterior toate instanțele au stabilit calificarea juridică a procesului-verbal contestat ca fiind un act administrativ cu caracter normativ, și, în consecință, acțiunea pentru anularea acestui act poate fi introdusă oricând. Contrar acestor rețineri ale Tribunalului Prahova și a Curții de Apel Ploiești, atât Tribunalul Harghita cât și în recurs, Curtea de Apel Târgu Mureș, au reținut că este vorba de un act administrativ individual, cu toate că, deciziile Curții Constituționale, pe care le invocă, stabilesc că acel act reprezintă cel mult o operațiune materială, adică nici nu ar fi act administrativ. Aceste două decizii definitive practic se contrazic cu privire la calificarea procesului-verbal de delimitare din 1998, pe care îl contestăm, și de aceea formulăm o cerere de revizuire care se va judeca de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru contrarietate de hotărâri. Calea extraordinara de atac vizează exclusiv aspecte de procedura, nu se ocupă cu fondul cauzei, deci, în cazul unei decizii favorabile, se va trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Târgu Mureș sau chiar la Tribunal.”
Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita a apreciat că depunerea cererii de revizuire este un pas, existând încă o cale de clarificare, și anume, implementarea sistemului informatic național de înregistrare a proprietăților funciare, care, când se va finaliza, va fi un act (administrativ) cu caracter normativ pe care municipiul Gheorgheni îl va putea contesta daca îi va fi nefavorabil.
Totodată, Borboly Csaba a subliniat că relația cu județul Neamț este una foarte bună, existând planuri și proiecte comune de dezvoltare durabilă și sustenabilă a zonei, prin construirea de drumuri, elaborarea unui Master Plan de dezvoltare turistică, în beneficiul comunităților din cele două județe, precum și al turiștilor, nedorind ca litigiile de hotar să fie transformate în instrumente politice sau electorale, de nici una dintre părțile implicate.
În cadrul conferinței de la Gheorgheni, primarul municipiului Gheorgheni, Csergő Tibor-András a subliniat că decizia Curții de Apel Ploiești prin care cererea municipalității Gheorgheni de anulare a procesului-verbal datat din 1998 a fost respinsă, nu a fost acceptată de comunitate.
„Împreuna, județul Harghita și municipiul Gheorgheni, căutăm să găsim alte soluții, alternative legale, prin care să demarăm o altă chemare în instanță, să găsim alte documente care atestă și demonstrează într-adevăr limita judeţului sau a municipiului Gheorgheni începând cu formarea județelor sau a judeţului Harghita din 1968. Acum, mai ales prin colegii noștri juriști, din partea județului Harghita și a municipalității Gheorgheni, vom găsi soluții prin care vom aborda problema recuperării celor 700 de ha de la Lacul Roșu și Bicaz Chei ca să reintegrăm în judeţul Harghita și UAT Gheorgheni. Este benefic pentru stațiunea Lacul Roșu daca se recâștigă aceste 700 de hectare și pentru dezvoltările turistice pe care încercăm să le realizăm în anii viitori”, a mai adăugat Csergő Tibor-András.
Demersurile și cronologia litigiilor de hotar se pot regăsi accesând pagina:
https://litigii-hotare.judetulharghita.ro/judetul-neamt/
Miercurea Ciuc, 9 noiembrie 2023