Atelier de lucru privind formarea, păstrarea și susținerea  tinerelor talente la nivel local

În perioada  9-12 octombrie, la Bruxelles, se desfășoară cea de-a 21-a ediție a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (#EURegionsWeek), cea mai mare manifestare anuală dedicată politicii de coeziune, în cadrul căreia, regiunile și orașele demonstrează importanța nivelului local și regional pentru o guvernanță europeană echitabilă.

Consiliul Județean Harghita este un participant activ la acest eveniment, în acest an organizând un workshop dedicat formării, păstrării și susținerii tinerelor talente la nivel local.

https://frontend.cor.smv.cloud/en/sessions/

Pornind de la necesitatea creșterii atractivității locale printr-un set cuprinzător de măsuri adaptate la condițiile specifice, atelierul de lucru al Consiliului Județean Harghita a evidențiat inițiativele la nivel local și regional care vizează atragerea, dezvoltarea și păstrarea tinerilor cu abilități, competențe și motivație ridicată, în concordanță cu strategia de dezvoltare și pentru tineret, precum și prezentarea de bune practici privind modul în care autoritățile locale pot face față provocărilor.

Atelierul a fost moderat de europarlamentarul Winkler Gyula care a apreciat că autoritățile locale și regionale au un rol foarte important în recunoașterea talentelor și formarea competențelor, subliniind că 2023, Anul European al Competențelor a venit ca o consecință a anului 2022, Anul European al Tineretului deoarece piața muncii a arătat neconcordanța între  educația tinerilor și câmpul muncii.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, raportor pe teme privind educație, tineri, tranziția echitabilă din punct de vedere social către neutralitatea climatică, coexistența oamenilor cu carnivorele mari, a subliniat importanța acestui eveniment din perspectiva anului 2023, Anul European al Competențelor.

Mai multe detalii cu privire la activitatea președintelui Borboly Csaba la Comitetul European al Regiunilor pot fi lecturate accesând linkul: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/.

„ Anul european al competențelor ne-a oferit o platformă unică, o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm, fiind un apel la acțiune și nu doar un aspect simbolic. Recunoscând diversitatea locală, înțelegem imperativul unor măsuri adaptate, nu există o soluție unică pentru gestionarea talentelor, regiunile noastre sunt unice, fiecare cu propriile provocări și oportunități. Prin urmare, abordarea noastră trebuie să fie cuprinzătoare pentru a integra nevoile specifice comunităților noastre. În centrul misiunii noastre se află crearea unui mediu integrat în care toate tinerele talente să se poată dezvolta. Două aspecte sunt foarte importante aici: exodul creierelor și schimbările demografice. Pierderea forței de muncă tinere și educate reprezintă o provocare uriașă pentru comunitățile locale din întreaga Uniune Europeană, exodul creierelor și fenomenele conexe trebuie să fie înțelese și evaluate în UE în contextul guvernanței pe mai multe niveluri. Înțelegerea nevoilor reale ale pieței muncii, alinierea acestora la programele educaționale și furnizarea de asistență tehnică sunt pași fundamentali. Încurajarea companiilor și a angajatorilor de a cultiva talentele în cadrul activității lor, susținută de programe de mentorat și de alte inițiative, devine un imperativ strategic. Scopul nostru final este de a reduce decalajele, asigurând accesul egal la servicii. Acest lucru necesită investiții în administrația publică, în servicii și în instituțiile de învățământ, în conformitate cu principiul subsidiarității din Uniunea Europeană „, a subliniat Borboly Csaba.

Borboly Csaba a mai apreciat că strategia de management a talentelor  la Consiliului Județean Harghita include inițiative precum dotarea sălilor de clasă cu tehnologie modernă, asigurarea accesibilității educației online și dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, precum și colaborarea cu parteneri din sectorul educației, al forței de muncă și al comunității pentru a crea un ecosistem vibrant care să atragă, să dezvolte și să rețină talentele în regiune.

Giuseppe Varacalli, membru al Comitetului European al Regiunilor, a apreciat

„Trebuie să trecem urgent de la vorbe la fapte. Cetățenii spun că avem nevoie de o mai bună sinergie între administrațiile competente, de o mai bună comunicare, de o recunoaștere mai ușoară a calificărilor și de instrumente mai bune, cum ar fi corelarea cererii și a ofertei de competențe. Trebuie să atragem calificările relevante de care economia UE are nevoie promovând în același timp o convergență ascendentă în ceea ce privește condițiile de muncă, într-un mod armonios în întreaga Uniune Europeană, pentru a combate inegalitățile în materie de condiții de muncă și pentru a asigura o politică eficientă a UE în materie de migrație și de drepturi ale lucrătorilor. În toate aceste eforturi, autoritățile locale și regionale trebuie să fie incluse, consultate și sprijinite, inclusiv financiar”.

Concluzia evenimentului a fost formulată de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, acesta subliniind că educația de calitate va crea competențe pentru ca cei care le dobândesc să devină interesanți pentru piața muncii, fiind importante proiectele comune și parteneriatele între actorii sociali.

„Talentele trebuie să aibă posibilitatea de a rămâne în țara lor de origine, sprijinirea lor ne va aduce succes în viitor”, a mai apreciat Borboly Csaba.

Bruxelles, 10 octombrie 2023