Consiliul Județean Harghita a realizat un studiu privind tinerii din județul Harghita

Preocupat de viitorul tinerilor din județul Harghita, Consiliul Județean Harghita, prin Biroul de Analiză și Sinteză, a realizat un studiu privind tinerii, pornind de la un chestionar care a fost completat în perioada ianuarie – august 2022.

Cu privire la rezultatele studiului a avut loc o conferință de presă, luni, 8 mai, în Biroul de Carieră al consiliului județean, la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, Cilip Arpad, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Szász Katalin, Șeful  Biroului de Analiză și Sinteză, Dobos Erika, responsabil studiu.

73,1% dintre respondenți au fost maghiari și 26,9% români.

“Am reușit să avem o mare participare la studiu, peste 1000 de tineri, rezultatele acestuia urmând a fi incluse în strategia de tineret. Toate deciziile la nivel național, județean, local trebuie să fie bine pregătite, să vorbim despre tineri fără a ști care sunt doleanțele, prioritățile, necesitățile lor, este greșit. Este important ca deciziile să fie luate prin feed-back din partea celor vizați” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Dobos Erika, responsabil studiu, a vorbit despre metodologia de lucru, subliniind faptul că datorită colaborării cu organizațiile locale de tineret, Inspectoratului Școlar Județean Harghita, diseminării chestionarului în mediul online și la diferite evenimente, au reușit să ajungă la tineri. Scopul realizării studiului a fost cartografierea nevoilor tinerilor în vederea realizării unei strategii conforme cu realitatea.

Rezultatele studiului pot fi consultate aici:

https://analiza.judetulharghita.ro/raport-despre-tineretul-harghitean/

https://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2023/05/122497Raport_Tineretul-harghitean_24.04.2023-003.pdf

“Am văzut, în urma rezultatelor, că demersurile noastre sunt susținute și așteptate de tineri. Două aspecte din acest studiu aș sublinia, tineretul din județul Harghita, într-o marjă de 2/3, dorește să rămână și să întemeieze o familie acasă. Este 1/3 care merge în străinătate să muncească, să studieze, dar încearcă să revină, așadar mesajele politicienilor, activitățile, programele ar trebui să vizeze tinerii din județul Harghita. Prin programul Harghita te așteaptă acasă, ce am început acum câțiva ani este necesar si important pentru tinerii care doresc să revină. Un al doilea lucru, politicul nu poate motiva tinerii să voteze, peste 50% dintre tineri sunt motivați de ceva important” a apreciat Borboly Csaba.

Totodată, președintele a mai subliniat că este necesară o schimbare a strategiei de comunicare din partea politicienilor dacă se dorește ca tinerii să se simtă implicați.

Președintele a mai menționat că cea mai importantă problemă sesizată de tineri este comunicarea în limba română, așadar, tinerii au nevoie de șanse, deoarece peste 30% apreciază că este o barieră în găsirea unui loc de muncă, fiind necesar ca demersurile în acest sens  să fie accentuate.

Programele dedicate petrecerii timpului liber sunt apreciate de tineri și de aceea aleg să rămână acasă. Tinerii sunt interesați și înțeleg provocarea privind schimbările climatice, reducerea amprentei asupra mediului, o mare parte a lor fiind implicați în activități de voluntariat.

Concluzia președintelui a fost aceea că tinerii județului Harghita sunt conștienți, educați și vor să se implice, fiind vorba de viitorul lor.

Szasz Katalin, Șef Birou Analiză și Sinteză din cadrul Consiliului Județean Harghita, a menționat că, având în vedere că sunt mulți tineri care lucrează în străinătate dar s-au întors acasă, va fi elaborat un chestionar din care să reiasă ce îi motivează pe tineri să lucreze în străinătate și dacă decizia a fost potrivită pentru ei.

Cilip Arpad, Directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a subliniat că accesarea fondurilor UE este o pârghie de care tinerii trebuie să se folosească pentru formarea lor profesională și pentru a deveni întreprinzători, apreciind importanța comunicării cu tinerii și sprijinul acordat în acest sens de consiliul județean.

Pe viitor se dorește înființarea unui incubator virtual, pentru tinerii activi în mediul online, care să ofere cursuri, consultanță, ajutor personalizat  pentru a obține informații, feed-back din partea lor, Borboly Csaba subliniind că este important să fie cunoscute intențiile tinerilor pentru a ști cum să acționeze.

Miercurea Ciuc, 8 mai 2023