Jó Hargita és Neamț megye kapcsolata, a fejlesztésekre összpontosítanak, nem a cirkuszra

„Nem Hargita Megye Tanácsa veszti el a Békás-szoros pert”, kezdte november 9-i csíkszeredai sajtótájékoztatóját Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A Békás-szoros per részleteit Gyergyószentmiklóson is ismertették, szintén november 9-én, sajtótájékoztató keretében.

1998-ban Gyergyószentmiklós város szándékosan megtévesztett vezetősége aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely szerint a Békás-szoros mintegy hétszáz hektárnyi területtel együtt Neamț megyéhez tartozik. A tárgyalásokból, amelyről a jegyzőkönyv szól, kihagyták Hargita Megye Tanácsát, annak ellenére, hogy érintett volt, ugyanis a szóban forgó határ megyehatár is, részletezte Borboly Csaba.

Később, egy büntetés kiszabása után, Mezei János, Gyergyószentmiklós akkori polgármestere, 2009-ben elkezdte a pert, amelynek a tárgya az 1998-as jegyzőkönyv megsemmisítése volt. Ehhez a perhez csatlakozott Hargita Megye Tanácsa. 2011-től az ügy átkerült Hargita megyéből a Prahova Megyei Törvényszékre, és 2019-ben mondta ki a Hargita megye számára kedvező ítéletet: a pert alapszinten megnyerte Hargita megye. A döntést megfellebbezték a szembenálló felek, a fellebbezésnél az ítélőtábla kizárta Hargita megyét a perből. 2020-ban rendkívüli jogorvoslatot kért Hargita Megye Tanácsa, majd 2022-ben újabb keresetet nyújtottak be a Hargita Megyei Törvényszéken arra hivatkozva, hogy a megyei tanács nem volt részese az 1998-as megállapodásnak. Ezt alapfokon elvesztette a megyei tanács, és ezt a döntést erősítette meg az ítélőtábla, részletezte Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az ellentmondás az a döntésekben, magyarázta a megyeelnök, hogy mostanig, az éveken át húzódó perek alatt normatív aktaként kezelték a jegyzőkönyvet, ami azt jelenti, hogy az ezzel kapcsolatos döntések megfellebbezésének nincs határideje. A Hargita Megyei Törvényszék legutóbbi döntése, amit a Marosvásárhelyi Ítélőtábla  helybenhagyott, alkotmánybírósági döntésekre hivatkozva, egyéni aktaként kezeli a jegyzőkönyvet, és ennek értelmében az ezzel kapcsolatos döntés megfellebbezésére csupán egy év állt rendelkezésre. Borboly Csaba hozzátette: éveken át, amíg folytak a perek, senki nem kérdőjelezte meg a normatív akta jelleget, éppen ezért ez alkalommal is rendkívüli jogorvoslattal fognak élni, amit még ma benyújtanak. Ezenkívül készül az Országos Telekkönyvi Rendszer, ami szintén egy normatív akta lesz, ami alapján Gyergyószentmiklós város újra tudja kezdeni a határvitát.

„Sajnos, a közvéleményben nem egyértelmű, hogy ki mit tehet vagy tehetett volna ebben az ügyben, ezért fontos, hogy tájékoztassuk a lakosságot” – fogalmazott Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: Neamț megye jelenlegi és korábbi elnökével is jó kapcsolatot ápolnak, a két szomszédos megyének vannak közös projektjeik, utak építését, a turizmus fejlesztését tervezik közösen a térségben. Háromkút település is különleges helyzetben van, ebben az esetben is fontos a jó kapcsolatok kialakítása.

„Ez mindkét félnek egy örökölt dolog, amit helyre kell tenni, mert azt akarjuk, hogy a legfontosabb a térségben a fenntartható fejlesztés legyen, nem pedig a cirkusz” – emelte ki a megyeelnök. Újságírói kérdésre azt is elmondta, azt, hogy a Békás-szoros területe Hargita megyét illeti meg, korábbi dokumentumokra és katonai térképekre alapozzák.

„Gyergyószentmiklós Önkormányzatának nem volt lehetősége egy újabb pert elindítani, hiszen volt egy végleges döntés, amit tiszteletben kellett tartani. Mivel ebből a perből a megyei tanácsot kizárták, a megyei tanácsnak volt lehetősége újabb pert indítani, de ezt is elkaszálta az igazságszolgáltatás. Egy olyan jegyzőkönyvnek a megsemmisítését kellett volna elérni, amit még 1998-ban írtak alá, és ez az egyik olyan stratégiai dokumentum, ami alapján Gyergyószentmiklós elvesztett 700 hektárnyi területet a szomszédos település javára. Most újra kell rendezni a sorokat, a lényeg az, hogy a törvényes ítéletet betartjuk, de erről a 700 hektáros területről nem mond le sem a megye, sem Gyergyószentmiklós önkormányzata. Ezt a területet szeretnénk visszaszerezni az igazságszolgáltatás útján, és ennek próbálunk újabb megoldásokat találni, amelyek a mi ügyünket szolgálják. A megyei tanács él a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével, a helyi önkormányzatnál is egyeztetünk, és megnézzük, hogy hogyan tudunk újra az ügy mellé állni. Bízom benne, hogy kellő kitartással és munkával, vissza tudjuk adni ezt a területet a gyerekeinknek” – nyilatkozta a gyergyószentmiklósi sajtótájékoztató alkalmával Csergő Tibor András polgármester.

A témával kapcsolatos dokumentáció a megyei tanács aloldalán tanulmányozható:

https://hatarvitak.hargitamegye.ro/neamt/

Csíkszereda-Gyergyószentmiklós, 2023. november 9.