Continuăm demersurile începute pentru înfrățirea cu Raionul Strășeni din Republica Moldova
În 21 octombrie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, în format online, caracterul de urgență al acesteia fiind dat de rectificarea bugetului prin alocarea de sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Pentru sumele primite de județul Harghita, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a mulțumit reprezentanților UDMR în guvern, apreciind că astfel încrederea acordată de populație este răsplătită.
“ Sumele trebuie alocate acolo unde este necesar, și ar fi fost mai util dacă am fi putut să ne înțelegem ca la nivelul județului Harghita sumele să fie distribuite pentru drumurile județene, deoarece așa cum am subliniat de fiecare data, aceste sunt prioritare, pentru că prin reabilitarea lor, suntem conectați cu regiunile limitrofe, aceasta ajutând economia, dezvoltarea turismului și menținerea legăturilor de familie ”, a precizat în deschiderea ședinței, Borboly Csaba, președintele consiliului județean.
Pe de altă parte, buna colaborare dintre municipiul Miercurea Ciuc și consiliul județean, în derularea de programe și proiecte comune, s-a materializat de această dată în sprijinirea investiției derulate în modernizarea și reabilitarea zonei de locuit de pe aleea
Octavian Goga, prezent la ședință, primarul municipiului, Korodi Attila, apreciind importanța colaborării dintre cele două instituții, ca motor al dezvoltării regionale.
Prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, cu scopul de a echilibra bugetele locale, vor fi alocate sume pentru sprijinirea cheltuielilor cu drumurile comunale, printre care DC33, Feliceni și lucrări de reparații la DJ132A, Merești- Cheile Vârghișului.
Din cota de 6% din impozitul pe venit vor fi susținute două localități din zona Odorhei, Atid, pentru recompartimentare și renovare spații la Inlăceni din perspectiva potențialului turistic, și Dârjiu pentru construirea trotuarelor pe lângă drumul comunal pentru siguranța circulației și realizarea conductei de aducțiune dintre Mujna și Lutița.
De asemenea, localitățile din zona Ciuc vor fi susținute din cota de 6% impozit pe venit, aflat la dispoziția consiliului județean, astfel la Ciucsângeorgiu va fi dotată bucătăria casei de cultură și se vor achiziționa instrumente muzicale în vederea promovării produselor tradiționale dar și a organizării de evenimente, la Cozmeni va fi construit un cabinet medical cu locuințe pentru medici, la Racu va fi amenajat terenul de sport.
Pentru asigurarea calității educației, la Lunca de sus, vor fi făcute investiții în sălile de clasă, instalații sanitare, obținerea avizului sanitar și PSI, pentru susținerea acestei investiții fiind primită solicitare și din partea comunității de profesori.
Problematica ursului nu a ieșit din atenția comunităților, așadar la Sândominic este susținută achiziția unei cuști pentru urșii tranchilizați, de aceasta urmând a beneficia toată regiunea Ciucului de Sus. Tot în acest sens, la Băile Tușnad și Șimonești vor fi achiziționate arme tranchilizante pentru intervenția pe timp de noapte.
Ca măsură de prevenție, în cadrul ședinței a fost aprobată și modificarea statului de funcții a spitalului cu scopul asigurării unei echipe de pompieri care să intervină la nevoie, având în vedere situația pandemică și incidența incendiilor pe secțiile de ATI din țară.
În finalul ședinței, în continuarea demersurilor de înfrățire cu Raionul Strășeni din Republica Moldova, a fost votată participarea unei delegații a județului Harghita la vizita oficială ce va avea loc în perioada 24-26 octombrie și care se va materializa prin semnarea contractului de colaborare dintre cele două consilii, în vederea realizării de programe și proiecte comune.
Miercurea Ciuc, 21 octombrie 2021