Kreatív fafeldolgozás, fenntartható faépítészet, innovatív megoldások és utánpótlás Székelyföldön  

Építsünk Fából – Fenntartható faépítészet és kreatív fafeldolgozás Székelyföldön címmel szervezett fórumot Hargita megye Fejlesztési Ügynöksége november másodikán a megyeháza márványtermében.

Az egész napos esemény alatt négy panel beszélgetésre került sor, , ami magába foglalta a fából való építkezést, innovációkat, lehetőségeket, buktatókat, valamint a fafeldolgozás, mint kreatív iparág potenciálját is boncolgatták, végül az eseményt pedig a jövő generációira és az utánpótlásra koncentrálva zárták.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy itthon kell hasznosítani a kivágott és kitermelt fákat, nem pedig nyersanyagként elszállítani a megyéből, hiszen ez egy környezetbarát és megújuló energiaforrásból származó építkezési anyag. Általa szebbé tudjuk tenni Székelyföldet. Hozzátette: — Hargita Megye Tanácsa a kiemelt helyen kezeli az épített örökséget, az a célunk, hogy a úgy tervezzen mindenki épületet, hogy az illeszkedjen a falu vagy a város összképébe. Ezzel a szakmai találkozóval egybekötött fórummal igazából újra előveszünk több régi félbeszakadt programot, amelyeket a jogszabályok miatt nem tudtunk végigvinni, ilyen volt például a Modern Székely Ház projekt.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, hogy a fórum abból a célból jött létre, hogy olyan szakembereket, érintetteket szólítsanak meg, akik minden nap foglalkoznak a fafeldolgozással és a fából való építkezéssel.

Hozzátette, hogy a fából való építkezés, maga a fa kérdése óriási gazdasági szempontot takar ma Hargita megyében, ezért is kell beszélnünk róla és gondolkodnunk azon, hogy a jövőbeli utánpótlást hogy tudjuk biztosítani.

Az első panelbeszélgetésen a fából való építkezés jelenlegi helyzetéről beszéltek olyan jeles szakemberek, mint Köllő Miklós és Esztány Győző építészek, valamint helyi vállalkozók  Györfi Botond Attila , a Celiqum vezérigazgatója és Kádár Rezső, a ProWood Cluster menedzsere. A faépítészet régió szintű hatékony alkalmazásáról, a lehetőségekről és korlátokról is szó esett ebben az ökológiai szempontból is fontos területen.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, hogy a régi épületek, csűröket nem lebontani kellene, hanem hasznosítani, új rendeletést adni számukra.

„Én örülnék annak, ha minél többen megengedhetnék Hargita megyében maguknak azt, hogy fából, kőből, természetes anyagokból építkezzenek, habár nem ez a legolcsóbb, de ez a legegészségesebb és a legharmonikusabb környezetet tudja biztosítani a családoknak. A mai nap megerősített abban, hogy a régi hagyományos csűröket és építészetet meg kell védeni és a mai kornak megfelelő új rendeltetést adni számukra, hiszen ezeknek nagy szimbolikus és eszmei értéke van.”

Ezt követően a fából való építkezés innovációi, lehetőségeiről és buktatóiról beszélgetett Kádár Rezső a ProWood Cluster menedzsere, Vaszi Benedek építész, dr. Melles Előd erdőmérnök, Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal vezetője és András Róbert a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság elnöke. Újabb és újabb innovációk jelennek meg, az új technológiák és anyagok hozzájárulásáról osztották meg nézeteiket a fenntartható faépítészet fejlődése érdekében a meghívottak.

A fafeldolgozásról, mint kreatív iparágról beszélgetett János Ferdinánd, a Garden Proiect igazgatója, Balázs Gyöngyi- sales manager és Korondi Árcsó designer, Bács Titanilla Mária tervező, Kisné Portik Irén író.   Ezen a beszélgetésen fókuszban a fafeldolgozás, mint kreatív iparág állt, a faanyagot számos kreatív módon lehet felhasználni akár dekorációként, vagy az építészetben is.

A fórumot egy olyan panelbeszélgetéssel zárták, amely a jövőre koncentrál és az utánpótlásra, Korodi Szabolcs építész és Both Gyárfás Csaba, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója osztotta meg gondolatait. Elmondásuk szerint a jövő generációk számára kulcsfontosságú, hogy átvegyék a faiparban és a faépítészet területén rejlő tudást. Megvitatták, hogy hogyan lehet a tapasztalatokat és mesterséget átadni a fiataloknak, és hogyan lehet ösztönözni őket a fenntartható faépítészet iránti érdeklődésre.

Az első Építsünk Fából – Fenntartható faépítészet és kreatív fafeldolgozás Székelyföldön fórum sikerrel zárult, hasznos és alkalmazható ötletek, gondolatok hangzottak el, több szempontból megközelítve a fenntartható faépítészet és a kreatív fafeldolgozás lehetőségeit, buktatóit és az innovatív eszközök alkalmazásairól a fafeldolgozásban.

Csíkszereda, 2023. október 3.