Hargita megyébe hívják az Európai Parlament petíciós bizottságát

Romániába érkezik helyszíni tájékozódásra az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI). A látogatás egyik fő alapját Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke által a medveprobléma kapcsán az Európai Parlamenthez 2019-ben benyújtott petíció szolgáltatja, amelyhez csatlakoztak A Központi Fejlesztési Régió többi megyéinek vezetői is:

https://www.europarl.europa.eu/petitions/

A korábbi évek során a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium számos lépést tett, de a nagyragadozókkal való együttélés problémája további megoldásokra vár. Ezért az Európai Parlament PETI Bizottsága (European Parliament’s Committee on Petitions) úgy döntött, hogy bár tárgyalta a petíciót, nem zárja le azt, hanem továbbra is nyitva tartja, és a bizottság nyomon követi az országos szintű lépéseket.

Ezzel kapcsolatban a bizottság tagjai május 15-18. között Romániába látogatnak. A látogatás székelyföldi helyszínének Sepsiszentgyörgyöt jelölték meg, ahová május 16-ára tervezik a helyszíni szemléjüket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte ezt a kezdeményezést, azonban fontosnak tartja, hogy a bizottság, ha már eljön a térségünkbe, akkor látogasson el Hargita megyébe is, ugyanis itt él a legnagyobb medvepopuláció, és itt van a legtöbb vadkár is. Mint a tanácselnök a PETI Bizottságnak április 13-án elküldött levelében is hangsúlyozta, ragaszkodik ahhoz, hogy ha a bizottság tagjai eljönnek Sepsiszentgyörgyig, akkor szánjanak egy 45 perces autóutat arra is, hogy Hargita megyébe történő látogatásukkal jelezzék a medvekároknak leginkább kitett megye lakossága felé, hogy brüsszeli szinten is fontos az ügyük.

– A Hargita megye szomszédságában található Kovászna megye központját, Sepsiszentgyörgyöt jó helyszínnek találom, hiszen Kovászna megye is érintett az ember-medve konfliktusokban, ugyanakkor a legnagyobb medvepopuláció és a legtöbb kár helyszíne Hargita megye, amely Sepsiszentgyörgytől 30-45 perc alatt autóval megközelíthető – fejtette ki a PETI Bizottságnak küldött levelében Borboly Csaba.

Borboly Csaba hozzátette, a látogatás során a teljes kép kialakítása érdekében célszerű, hogy a bizottság tagjai több megbeszélést és találkozót folytassanak az érintett Hargita megyei intézmények képviselőivel és az Európai Unió Regionális Nagyragadozó Platformjának Hargita megyei tagjaival:

– Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy teljes képet kapjanak a bizottság tagjai a medveproblémáról szükséges, hogy találkozzanak a Regionális Nagyragadozó Platform tagjaival, akik a leginkább ismerik mind a helyi adottságokat, mind a helyi problémákat. Ugyanakkor találkozhatnának azokkal a Hargita megyei intézményeknek a képviselőivel is, akik naponta kezelik a problémákat, az egészségügyi alkalmazottakkal, csendőrökkel, mentősökkel stb.

Hargita megyében 2016 óta közel 2200 medve által okozott kárt regisztráltak, ami majdnem ugyanannyi, mint az ugyanebben az időszakban egy év alatt történt teljes romániai medvekárok száma. 2016 óta Hargita megyében a medvék 95 embert támadtak meg, sajnos több halálos áldozatokat is okozva, ebből 15 támadás tavaly és 3 támadás idén történt a megyében.

– Úgy gondolom, hogy az ilyen mértékű veszélynek kitett uniós polgárokkal szemben az lenne tisztességes, ha éreznék, hogy az európai intézmények odafigyelnek rájuk, és ezt egy Hargita megyei látogatás is megerősítheti. A legnagyobb medveprobléma Hargita megyében van, és szerintem fennáll a veszélye annak, hogy ha a bizottság tagjai itt vannak, de nem jönnek el Hargita megyébe, akkor ez félreértésre adhat okot. Fennáll a veszélye annak, hogy a probléma által leginkább érintett uniós polgárok felületesnek fogják értékelni a bizottság látogatását – hangsúlyozta Borboly Csaba.

További információk a 2018-ban létrejött Hargita megyei Regionális Nagyragadozó Platformról itt érhetők el:

https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/

 Csíkszereda, 2023. április 14.