Jelentés készült az online oktatás nehézségeinek felmérésére

 

A koronavírus terjedését megfékező intézkedések következtében a pedagógusok egy új típusú oktatási formát kényszerültek alkalmazni. A hagyományos oktatási formáról online oktatásra való áttérésre viszonylag rövid idő alatt volt szükség. Ez pedig egy sor új, szokatlan helyzetet idézett elő a pedagógusok mindennapjaiban. Hargita Megye Tanácsa közösen más intézményekkel elkészített egy felmérést, amely az online oktatás nehézségeit vizsgálta a Hargita megyei pedagógusok szemszögéből.

A felmérés szükségessége a Hargita Megye Tanácsánál működő, a digitális oktatás elősegítéséért létrejött munkacsoport keretében fogalmazódott meg. A felmérést Hargita Megye Tanácsának elemző csoportja, közösen a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával végezte el. A felmérés célja, hogy a pedagógusok igényeit figyelembe véve a jövőben olyan lépéseket tudjunk tenni, olyan megoldásokat eszközölni, amelyek az online oktatást megkönnyítik számukra.

–                 Évek óta foglalkozunk az oktatás témakörével, az utóbbi időszakban pedig az online oktatás problematikáját is tárgyaltuk. Nem direkt hatáskörünk, de mégis a lehetőségeinkhez mérten foglalkozunk az oktatás minőségének javításával, illetve a pedagógusok felkészítésével is. Az utóbbi hónapok megpróbáltatások elé állítottak, az oktatás is átalakult ez miatt. Ezért úgy gondoltuk, hogy szükségszerű egy olyan felmérés elkészítése, amely rövid és hosszútávon egyaránt megkönnyebíti a munkát, illetve konkrét irányvonalakat határoz meg a jövőre nézve. Hargita Megye Tanácsánál megalakult digitális oktatás elősegítéséért létrejött munkacsoport teszi a dolgát, ezúton is köszönöm Ferencz-Salamon Alpárnak a támogatását, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és az Apáczai Csere János Pedagógusok Ház munkatársainak a munkát.  – jegyezte meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az adatok begyűjtése 2020 november 12 és 26 között zajlott. A kérdőívre összesen 1527 pedagógus válaszolt. A válaszadók 63 %-a legalább 15 éve dolgozik a tanügyben. Azok, akik vettek már részt valamilyen digitális oktatással kapcsolatos képzésen, a legtöbb esetben mindenképp részt vennének további, a digitális oktatással kapcsolatos képzéseken. Azok valamivel több, mint egyharmada (39%), akik eddig nem vettek részt hasonló képzésen a jövőben mindenképpen élnének a képzések lehetőségével.

A legtöbb esetben a legfőbb probléma a diákok eszközhiányából, és az internetminőség hiányából fakad. Az esetek többségében leginkább a digitális oktatási tartalmak biztosítására lenne szükségük a pedagógusoknak, legkevésbé pedig a megfelelő minőségű internet csatlakozás biztosítására az iskolákban. Leginkább eszközök biztosítására lenne szükség a tanárok és a diákok számára, digitális segédeszközök biztosítására, mint az intelligens táblák, oktató programok, platformok.

A jelentés az alábbi linken érhető el:

http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2021/01/online2.pdf

 

Csíkszereda, 2021. augusztus 18.