,,Miért jöjjek haza?’’  katalógus bemutatása

Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Fejlesztési Ügynöksége kiemelten foglalkozik a szakoktatási lehetőségekkel a megyében és a fiatalok itthonmaradásának kérdéskörével. A következő időszak prioritásai lesznek ezek a fiatalokat érintő problémák, ezért két nagyon fontos katalógust készített el az alintézmény, melyet ünnepélyes keretek között egy kvízjátékkal megkoronázva mutattak be. A rendezvény szeptember 21-én este zajlott a 35 Social Pub-Bistro-ban, ahol az érdeklődő fiatalok megismerkedhettek Hargita Megye Tanácsa és a Fejlesztési Ügynökség tevékenységének és törekvéseinek a rövid bemutatójával, melyek a fiatalok szülőföldjükön való boldogulására irányultak. Ezt követte egy jó hangulatú, vidám Kahoot kvízjáték.

Nincs lehetetlen, csak meg kell keresni a szövetségeseket a célok megvalósításáért, épp ezért Hargita Megye Tanácsa nyitott a partnerségre, legyen szó akár inkubálásról, gyakornokságról vagy akár a szakoktatás támogatásáról – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.  Beszédében kifejtette, hogy egy jó szakma biztos megélhetést kínál, ezért azt tervezik, hogy szülői értekezletekre is ellátogatnak, mivel szakoktatás fontosságát a szülők mentalitásváltásán keresztül lehet erősíteni, továbbá létrehozták a ,,Szakoktatás promoválása és támogatása’’ című programot és egy helyre gyűjtötték a fiatalokat segítő információkat a „Miért jöjjek haza?” katalógusba.

 

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, hogy a fiatalok itthonmaradását szolgáló tevékenységeik közé tartoznak a következők: a szakoktatás támogatására létrehozott program, a Székely termék mozgalom, a lovas program és a nemrég kiadásra került „Etika és szakmai kommunikáció” segédanyag is, ami hiánypótló a X. osztályos tanulók oktatásában. Mivel a fiatalok külföldre való elvándorlása hangsúlyos problémaként jelentkezik a megyében, ezért az itthon nyújtotta lehetőségeket összefoglalva megjelentettek egy katalógust „Miért jöjjek haza?” címmel. (A katalógus a következő linken érhető el: https://adehar.ro/sites/default/files/Miert%20jojjek%20haza%20katalogus.pdf)

Mózes Csongor pedagógus szemmel beszélt a „Etika és szakmai kommunikáció” segédanyagról. Mint megtudtuk, a X.-es diákok heti három órában tanulják ezt a tantárgyat és mindeddig nem volt magyar nyelvű segédanyag, amit használhattak volna, így a kiadvány nagy segítséget nyújt. A szakma egy olyan ütőkártya, amit bármikor elővehetnek a fiatalok zárta gondolatait Mózes Csongor.

A beszélgetéseket a vidám kvízjáték követte, így az est végén a legjobb és leggyorsabb három résztvevőt közösen jutalmazta Borboly Csaba, megyeelnök és Cilip Árpád, igazgató. Az első díjat Éltes Csíki István, a második helyezést Sófalvi Andrea és a harmadik díjat Silló Dalma kapták.

 Csíkszereda, 2020. szeptember 22.