Csíkszeredában tartotta soros ülését a Regionális Fejlesztési Ügynökség

 

Az új, 2021-2027-es finanszírozási időszak programjairól tárgyaltak szerdán, július 15-én a csíkszeredai Mikó-várban, ahol soros ülését tartotta a Regionális Fejlesztési Ügynökség (CDR). Jelen voltak a központi fejlesztési régióhoz tartozó megyék – Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben – képviselői, a Hargita megyeiek megfogalmazták javaslataikat arra vonatkozóan, hogy a finanszírozási kiírások vegyék figyelembe Hargita megye sajátosságait, hogy ne kerüljön hátrányba a többi megyékhez képest. A gyűlés részleteit sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója.

A Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) eddig közvetítő szerepet töltött be a programok lebonyolításában, de a következő periódusban a régiót érintő finanszírozásról a hat megye képviselői közösen döntenek, ismertette Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy a gyűlésen azt kérték, a jövőbeni tervezésnél vegyék figyelembe, hogy Hargita megye eddig kevesebb finanszírozást kapott, ezért legyen kedvezményezettje a támogatásoknak. A programok kidolgozásánál vegyék figyelembe a speciális igényeket a megyében, a rurális jellegét, és a támogatások igénylésénél kapjanak esélyt a kisvárosok és a községek, a helyi közösségek, a kis- és közepes vállalkozások is. Kapjon nagyobb finanszírozást a digitális oktatás fejlesztése, a Hargita megyei készülő 82 millió eurós pályázat lefödné és modernizálná a megye általános és középiskoláit. Ezenkívül olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek a helyi termelőket és a helyi munkaerőt segítik, például a fafeldolgozás vagy az élelmiszeripar területén.

„Hargita, Kovászna és Maros megye együttműködve tudja érvényesíteni az érdekeit. Hargita megyének a következő periódusban fölös pénzre van szüksége az EU-s támogatásokból. Figyelembe kell venni a megye rurális jellegét, javaslataink a községeknek és kisvárosoknak, illetve a kis- és közép vállalkozásoknak is lehetőséget biztoítanak források lehívására. Továbbá azt javasoltuk, hogy kapjon nagyobb támogatást a digitális oktatási rendszer bevezetése és fejlesztése. Ez a témakör prioritás számunkra, hiszen az oktatási rendszerbe fektetve gyerekeinket segítjük, a jövőbe fektetünk” – összegezte Borboly Csaba.

Simion Crețu hasznosnak és tartalmasnak értékelte a gyűlést, mint mondta, a tervezés szerint a következő időszakban az infrastrukturális és energetikai fejlesztésekre, a települések fejlesztésére fektetik a hangsúlyt.

Az eseményről készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/618520848773426/

 

Csíkszereda, 2020. július 15.