Metropoliszövezetté alakul Csíkszereda környéke a fejlesztések érdekében

Metropoliszövezetté alakítják Csíkszereda környékét, a társulás célja az európai uniós finanszírozások minél szélesebb körű lehívása. Erről és más közérdekű határozatokról döntött csütörtökön, november 26-i rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa. A tanácsülés ez alkalommal egy úgynevezett hibrid ülés volt, online zajlott, de Borboly Csaba elnök az ülést a bélbori polgármesteri hivatalból vezette, ahol jelen volt a testület egy része is.

A tanácsülés visszanézhető Hargita Megye Tanácsa és Borboly Csaba közösségi oldalán:

Módosította költségvetését Hargita Megye Tanácsa, az átcsoportosított összegekkel többek között a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságot támogatják.

Meghirdette a megyei tanács egyháztámogatási programjának őszi kiírását, erről is döntött a tanács. Mint Borboly Csaba kifejtette, a finanszírozást előre megkapják a nyertes pályázók, és hat hónap áll rendelkezésükre a tervek megvalósításához és az elszámoláshoz. És mivel itt a tél, igyekeztek minél jobban kitolni a program meghirdetésének időpontját, hogy a történelmi egyházak a tavasz folyamán folytathassák beruházásaikat.

„Egyháztámogatási programunk 12 éve sikeres, ez idő alatt rengeteg épület újult meg. Mindig prioritásként kezeltük történelmi egyházainkat, és a mostani vírusos időszakban még inkább felértékelődik megtartó szerepük közösségeink életében” – fejtette ki a megyeelnök.

A tanács ez alkalommal is hagyott jóvá bérkiegészítést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének, hiszen fontosnak tartják, hogy támogassák azokat, akik a járvány közepette az élvonalban dolgoznak.

Európai uniós pályázatból jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, a projektek részleteit Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője ismertette. Mint elmondta, jelenleg egy központ működik Bélborban, ahol egészséges és fogyatékkal élő gyermekeket is gondoznak. A tendencia az, hogy ezeket a klasszikus központokat felszámolják, és családi házakat alakítsanak ki. Két projektje van a vezérigazgatóságnak, ezekből három épület felújítását tervezik, kettőt családi házzá alakítanak át, egy pedig nappali központ lesz, amely nemcsak a szociális rendszer kedvezményezetteinek, hanem a bélbori gyerekek foglalkoztatására is alternatívát kínál.

A 6%-os áfavisszaosztásból ez alkalommal csíki településeknek szavaztak meg támogatást. Borboly Csaba elmondta, idén összesen 27 316 000 lejt osztottak vissza, prioritást élveztek az oktatással és a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések, és jellemző volt a térségek közötti szolidaritás, az egymás javára való lemondás, ami egy jó gyakorlat.

A következő EU-s finanszírozási időszaknak nem lesz kedvezményezettje a vidék, városi övezetek tudnak pályázni, ezért hozzák létre Csíkszeredával és csíki községekkel a metropoliszövezetet, hogy minél jobban ki tudják használni a pályázati lehetőségeket a térség fejlesztése érdekében.

Borboly Csaba elnök arról is beszámolt, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely a mélyszegénységgel foglalkozik, ebben a kérdésben az egyházakkal és a civil szervezetekkel működnek együtt. A megyei tanácsnak van egy nyertes pályázata is a témában.

 

Csíkszereda, 2020. november 26.