A zöld átmenetet iskolabuszok beszerzésével erősítik

 

Elektromos és hibrid iskolabuszok beszerzésére pályázik Hargita Megye Tanácsa, a vonatkozó tanácshatározatot szeptember 7-i rendkívüli ülésén szavazta meg a döntéshozó testület. A pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz (AFM) nyújtják be.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1475225399921030

„Tegyünk meg mindent, hogy legyenek iskolabuszok a megyében, mert egyelőre nem állunk jól ezen a téren” – fogalmazott Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogatásával 54 elektromos buszt vásárolnak, ezt a szerződést jövő kedden írják alá. Az AFM-hez benyújtandó pályázat ezt egészíti ki, hogy fejleszteni tudják a Hargita megyei iskolai infrastruktúrát.

A mikrobuszok beszerzésére a megyei tanácsok pályázhatnak az AFM-nél, részletezte Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki a pályázatot koordinálja. A diáklétszám alapján határozzák meg megyénként, hogy mekkora összegre lehet pályázni, Hargita megye valamivel több mint 51 ezer tanulóval számol, így legtöbb 15 millió lejre pályázhat. Ebből az összegből 11 mikorbuszt tud beszerezni Hargita megye, az igényléseket pontozásos rendszerben rangsorolják.

Hargita Megye Tanácsának alelnöke kihangsúlyozta: ezzel a két pályázattal – az AFM-hoz és a PNRR-hez benyújtott pályázatok – az elmúlt évszázad legnagyobb iskolai infrastruktúra-fejlesztését hajtja végre Hargita Megye Tanácsa.

Csíkszereda, 2023. szeptember 7.