Consiliul Județean Harghita partener în două proiecte cu finanțare europeană
Consiliul județean s-a reunit în ședință ordinară în 23 noiembrie, pe ordinea de zi aflându-se rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita, aprobarea cuantumului burselor de studiu și a celor sociale pentru centrele pentru educație incluzivă, participarea consiliului județean în două proiecte cu finanțare europeană.
În ceea ce privește rectificarea bugetului sumele distribuite vor fi utilizate pentru sprijinirea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și pentru investiții.
Biro Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, a apreciat că, prin actualizarea standardelor de cost datorită sprijinului UDMR, speră ca anul viitor problema finanțării serviciilor sociale nu va mai exista.
Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland i-au fost aprobate 31 de burse de ajutor social, Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Bilbor, 28 de burse sociale și de studiu, și Școlii Speciale Szent Anna din Miercurea Ciuc, 19 burse sociale și de studiu.
Comuna Avrămești a solicitat sprijinul consiliului județean astfel încît a fost aprobată darea dreptului de administrare temporară asupra sectoarelor de drumuri județene în vederea realizării lucrărilor de extindere și reabilitare canalizare menajeră.
Consiliul a votat și pentru participarea județului Harghita în două proiecte cu finanțare europeană, „Green Youth Empowerement: Green Jobs for Greener Europe” care are drept obiectiv principal promovarea dezbaterilor și participarea acestora la luarea deciziilor cu privire la viitorul Europei verzi și a locurilor de muncă verzi la nivel local, național și internațional, cel de-al doilea proiect vizând parteneriatul cu Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în vederea dezvoltării infrastructurii medicale prin dotarea cu echipamente și material destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.
În privința proiectelor, Consiliului Județean Harghita i-a fost aprobată cererea de finanțare pentru creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ, din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 41 de milioane de lei.
La finalul ședinței, Kolumban David, consilier județean și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică a prezentat un scurt raport de activitate în care a specificat cele două probleme abordate, al siguranței publice și al consumului de stupefiante în școlile din județ.
Miercurea Ciuc, 23 noiembrie 2022