Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának tevékenysége az egész megyére kiterjed, az itteni hegyimentők az ország egyik legjobban felszerelt mentőcsapata. Tulajdonképpen a mentőszolgálat meghosszabbított kar­jai, akiket a nehezen meg­közelíthető terepre hívnak életek mentésére. Nemrég átvették az újonnan kapott, terepen bevethető mentő járművet.

A múlt héten Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata átvette az újonnan kapott, terepen bevethető gépjárművet. A projektet a Belügyminisztérium nyerte el, és európai alapokból finanszírozták. A projekt révén az országban működő hegyimentőegységeket harmincnégy beavatkozó járművel szerelték fel. Ezeket Románia minden egyes megyei hegyimentő szolgálatának átadták.

– A gépjármű teljesen felszerelt, és mentőkutyák szállítására alkalmas utánfutó is tartozik hozzá. Hargita megyében jelen pillanatban nyolc hegyimentőcsapat működik. Ezenkívül működik barlan­gász-, búvár- és kutyás alegységünk is, utóbbinál öt mentőkutyával dolgozunk

– mondta Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő közszolgálat vezetője és az Országos Hegyimentő Szövetség főtitkára. Hozzátette: megyénkben működik az ország egyik legprofibb hegyimentő szolgálata.

A megyei hegyimentők több mint százötven önkéntessel dolgoznak, ezenkívül tíz állandó alkalmazott kollégájuk van. A csapatok a megye nyolc pontján teljesítenek szolgálatot és avatkoznak be sürgősségi esetekben, leginkább olyan terepen, ahol a mentőszolgálat munkatársai nem tudják megközelíteni a helyszínt.

– A télen több mint húsz sípálya közelében állunk készenlétben, évente körülbelül négyszáz balesetnél kell közbeavatkoznunk és a sebesülteket ellátnunk, sípályákon meg nehezen megközelít­he­tő hegyvidéken egyaránt. A mentőszolgálat „meg­hosszab­bí­tott karja” vagyunk, ugyanis a nehezen meg­kö­ze­líthető helyeken a hegyi­men­tők segítenek a sérültek ellátásában és a mentőautóig való szállításban

– hívta fel a figyelmet Fekete Örs. Kiemelte: a mentés során, a korszerű technikai eszközök és felszerelés mellett, gyakran a kézi erő alkalmazása az egyetlen lehetséges mód a terepviszonyok miatt.

Szükség van a tapasztalt hegyimentőkre

A hegyimentő szolgálat vezetője kifejtette: felmerül a kérdés, hogy a mentéshez miért nem hívnak mentőhelikoptert, ám általában eső vagy sűrű havazás nehezíti a munkájukat, a rossz tájékozódási viszonyok pedig egyáltalán nem biztonságosak a mentőhelikopter számára.

– A súlyos balesetek nagy része kedvezőtlen időjárási viszonyok között történik, olyan­kor a kollégáim szakmai és tá­jé­kozódási tudása felbe­csül­he­tetlen

– szögezte le Fekete Örs.

Az új terepjáró mentőautó

A nemrég beszerzett autó a felszereltségét tekintve a hegyimentő szolgálat tulajdonában lévő egyetlen másik autóhoz sem hasonlítható. Ráadásul mostantól a hegyimentők is használhatják vészhelyzet esetén a megkülönböztető kék fényt, ami segíti őket a helyszínre való gyors kiérkezésben.

– Korábban gyakran előfordult, hogy a mentőszolgálat már rég kiért a helyszínre, és vártak ránk, mert nem tudták megközelíteni a baleset helyszínét, mi pedig azért késtünk, mert a forgalmi dugóban rostokoltunk

– jegyezte meg Fekete Örs. Részletezte: az autó defibrillátorral, rádiórendszerrel van ellátva. A felszerelés része speciális hordágy, vákuummatracok és egyéb, az életmentéshez fontos eszköz, amelyet a hegyimentők használhatnak mentéskor. Az utánfutó, amelyet szintén most kaptak, kutyák szállítására alkalmas, légkondicionált és különleges felfüggesztésű. A gépjármű értéke megközelítőleg ötszázezer lej.

Forrás: Hargita Népe