Borboly Csaba: a családbarát politikák kulcsfontosságúak az agyelszívás megállításában, a családbarát terek kialakításában úgy a városok, mint a régiók tekintetében.

 

A Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatának kongresszusát (ELFAC) negyedik alkalommal rendezték meg március 1-én Brüsszelben, két fontos témakörben: innováció a jövő generációi számára és a család szerepe a társadalomban.

Borboly Csaba, brüsszeli jelentéstevő képviselte a Régiók Európai Bizottságának álláspontját a kongresszuson. A Bizottság korábban már támogatta a szociális jogok európai pillérének megvalósítását, amelynek alapelvei kapcsolódtak a mai esemény témáihoz: a család és annak jóléte, a szakmai és családi élet egyensúlya.

Az esemény programja elérhető az alábbi linken: https://www.elfac.org/event/iv-convention

„A Régiók Európai Bizottságában a helyi és regionális dimenziókra összpontosítunk, a döntéshozok ezt gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor a támogatást, a befogadást és a szociális védelmet célzó politikák és programok kidolgozásáról van szó. A mai rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a családok kulcsfontosságú szerepére az uniós politikák minden területén” – hangsúlyozta Borboly Csaba, jelentéstevő.

Az Európai Unió egyre inkább elöregedő népességgel és súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe, ezért a Régiók Európai Bizottsága 2020 októberében elfogadta az említett hatások leküzdésére irányuló intézkedésekről szóló véleményét.  E dokumentum értelmében határozottan felszólítják az összes érdekelt felet, hogy biztosítsanak forrásokat a családok és a fiatalok jövőjét illetően.

Borboly Csaba, jelentéstevő a negatív demográfiai trend megfordításának módjait is kiemelte, többek között: kontrollált migráció, infrastruktúra bővítése, használható szolgáltatások biztosítása, de legfőképpen a családközpontúság és a demográfiai politika az agyelszívás megállítására. A rendezvényen hangsúlyozta a helyi hatóságok számára elengedhetetlenek a források, a rugalmasság és autonómia biztosítása.

Az országos szintű politikák előnyösek a családbarát települések fejlődése szempontjából. Egy dolgot nem vesznek figyelembe, hogy a települések az egész nagy rendszernek a tartó pillérei.  Hiszen helyi szinten tudják a legjobban megtervezni a szociális és családpolitikát és szinten is kell ugyanis gyakorlatba ültetni- zárta gondolatait a jelentéstevő.

Csíkszereda, március 1.