Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség közösen ellenőrzi az engedély nélkül közlekedő és a súlykorlátozást meghaladó járműveket

Súlykorlátozott megyei besorolású utakon csak engedéllyel közlekedhetnek a nagyobb gépjárművek. Jelenleg 12 és 3,5 tonnás súlykorlátozások vannak érvényben. Ezekre a szakaszokra a súlykorlátozást meghaladó járművek engedélyt kötelesek igényelni Hargita Megye Tanácsától, amennyiben használni szeretnék az utat.

A különleges szállítási engedélyt (AST – Autorizație Specială de Transport) egy űrlap (link) kitöltésével lehet igényelni, amelyet az avizaredrumuri@judetulharghita.ro e-mail címre kell továbbítani. Az engedélyek időtartama általában 30-90 nap. Ezt Hargita Megye Tanácsa, abban az esetben, ha az időjárási viszonyok indokoltá teszik felfüggesztheti.
A térképet valamint további információkat az alábbi linken találnak: https://hargitamegye.ro/specialis-szallitasi-engedely-ast/

A hatékony ellenőrzés és a megyei utak hosszútávú védelme érdekében Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség együttműködési protokollt írt alá, hogy hatékonyabban kiszűrjék azokat a járműveket, amelyek engedély nélkül használják a súlykorlátozott utakat.
A rendőr-felügyelőség szakemberek segítségével ellenőrzi az adott szakaszokon közlekedő autókat valamint a 43/1997 számú kormányrendeletben meghatározott maximális határértékeket meghaladó tömegű járműveket.
Hargita Megye Tanácsának megbízott szakemberei ellenőrzik a különleges szállítási engedélyeket, valamint összehasonlítják a korlátozott határértéket a jármű adataival. A megyei tanács feladatai közé tartozik a megyei utakra felszerelt videokamerák ellenőrzése és azok felügyelete illetve a felvételek segítségével a szállítási engedéllyel nem rendelkező járművek kiszűrése. A felszerelt videokamerák illetve mobilkamerák segítségével rögzített autórendszámokat ellenőrzik az adatbázisban szereplő rendszámokkal, aemelyekre szállítási engedélyt váltottak ki. Abban az esetben, amikor járműazonosítás történik, jelentést küldenek a megyei rendőr-felügyelőségre tulajdonos azonosítása érdekében. A megyei tanács részéről felhatalmazott személyek végzik a szabálysértések felderítését illetve amennyiben szükséges szankciókat alkalmaznak.
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség között megkötött protokoll szerint, a megyei tanács illetékes kollégái az egyes szakaszokon, terepen is ellenőrzéseket végezhetnek, amelyről 48 órával előtte értesítik a rendőrség kollégáit.

Csíkszereda, 2023. augusztus 24.