A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ és a szociális ellátás fejlesztése is napirenden

Hargita Megye Tanácsa 21 millió lejre pályázik az Országos Helyreállítási és Újjáépítési Terv (PNRR) alapjából, erről is született döntés a március 12-i rendkívüli tanácsülésen.

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/673565517239111

– A megyeháza épületének kevésbé kedvez a fagyos, hideg időjárás. A nehéz feltételeknek köszönhetően az épület oldalán már szakadozik helyenként a travertin és az alagsorban található pince is felújításra vár. Erre készült egy komplex dokumentáció, amelyet fontosnak tartunk megpályázni, ezért három irányba is elindultunk. Pályázatot tettünk le az Országos Beruházási Vállalathoz (CNI) és a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztériumhoz (AFM), a harmadik lesz az országos újjáépítési alap.  A beruházás összértéke 33 millió lej, amelyből 21 millió lej lesz a pályázati érték, ehhez jön hozzá az önrész – fejtette ki, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ felújítására szintén elkészült a dokumentáció. Az 5,4 millió lejes beruházásra az Országos Helyreállítási és Újjáépítési Terv (PNRR) alapjából pályáznak.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság költségvetése módosul, az EU-s projekten belül bővülő szociális szolgáltatások finanszírozásával, a Bélborban megvalósuló nappali foglalkoztató központban és családi házban.

A Gyergyótölgyesi Pszichiátriai Kórház számára jóváhagytak 80 ezer lejt.

80 ezer lejt hagyott jóvá a testület, a hatszázalékos visszaosztásból Csíkszentgyörgy önkormányzatának. Az összegből a község áramerősítését és sporteszközök beszerzését biztosítják. Három teqball asztalt szerezne be a község a fiatalok számára, amelyet többek között a kultúrotthon udvarán is elhelyeznének.

Az ülés sürgősségét a költségvetés módosítása indokolta. A megyei utakon néhány kifizetetlen számlát kell rendezni, biztosítva a munkálatok folytatását, a hitelkeret felhasználásával.

Csíkszereda, 2022. április 12.