A tenderfüzet újabb módosítására kényszerülnek

 

Incze Csongor megyemenedzser, november 21-én, hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ üzembe helyezésének lépéseit, de az akadályokat is.

A hulladékgazdálkodási rendelet módosulása miatt kényszerülnek sokadjára módosítani tenderfüzetet, amely a hulladékgazdálkodási rendszer gyergyóremetei központjának működtetésének közbeszerzéséhez szükséges.

Mint ismert, az európai uniós alapokból megvalósuló központ működtetéséhez szükséges tenderfüzet véglegesítése ez év nyarán jutott el a véglegesítés szakaszába. Ezt követően került volna sor a háztartásoktól való begyűjtésre vonatkozó kiírás tenderfüzetének kidolgozására is.

A hulladékgazdálkodást szabályozó törvény változása, majd a járványidőszak és az azt követő orosz-ukrán konfliktus miatt megemelkedett energiaárak folytán a a tenderfüzetet négyszer voltak kénytelenek módosítani. Idén nyáron sikerül kiírni a közbeszerzést, amely nyomán hét szakcég fejezte ki érdeklődését és látogatta meg a gyergyóremetei telephelyet. Mint Incze Csongor elmondta a hét vállalkozás különböző időpontban látogatta meg a központot. A cégek kérésére kétszer is meghosszabbították a közbeszerzésre leadandó árajánlatok határidejét december 9-ig. Mindeközben szeptember végén megjelent a 133-as sürgősségi kormányrendelet, amely módosította a hulladékgazdálkodásra vonatkozó korábbi rendeletet és a 2006-os 101-es törvényt.

A megyemenedzser, mint elmondta, megvizsgálták a lehetőségét, hogy ne kelljen visszavonni a közbeszerzésre vonatkozó tenderfüzetet, azonban úgy döntöttek, hogy ismét módosítják a tenderfüzetet. A korábbi tapasztalatok és más megyék eseti ugyanis azt mutatják, hogy amennyiben a régi tenderfüzet marad az támadható és még inkább kitolhatja a központ üzembe helyezését. A következő lépés, hogy legkésőbb január közepéig elkészüljön az új füzet és a 67 önkormányzat, valamint Hargita Megye Tanácsa tanácshatározattal azt elfogadja, majd ezt követően a fejlesztési társulás közgyűlésén a tanácsok által felhatalmazott tagok újra jóvá hagyják.

Incze Csongor megjegyezte, annak érdekében, hogy ez a folyamat ne húzódjon el, hiszen korábban 11 hónapba telt, amíg a 68 tanács tanácshatározattal elfogadta a tenderfüzetet, ezúttal 30 napon belül kell elfogadni, amely tanács ezt elmulasztja, azt hallgatólagos beleegyezésként kezelik.

Mindezeket számbavéve a megyemenedzser úgy becsülte februárban jelenhet meg ismét az új közbeszerzés, amely a leggyorsabb megoldás a kialakult helyzetre.

Ezzel párhuzamosan halad pedig a begyűjtésre vonatkozó procedúra is, amely így valószinüleg egyszerre less kiírva a központ működtetésére vonatkozó közbeszerzéssel.

Csíkszereda, 2022. november 21.