Pályázati finanszírozással oldanák meg a hátrányos helyzetű gazdaságok villamosítását Hargita megyében

Az útjelzések újrafestését, a megrongált útjelző táblák cseréjét és az út menti kaszálást a megyei utak mentén Hargita Megye Tanácsa saját vállalata, a Hargita Útkezelő Vállalat végzi. A Norvég Alap pályázati finanszírozásával építenének ki fotovoltaikus rendszereket elszigetelt, hátrányos helyzetű gazdaságokban. Többek között ezekről döntött a megyei tanács testülete június 29-i online rendkívüli ülésén.

Első napirendi pontként elfogadták a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás statútumának módosítását, hogy a társulás bonyolíthassa le a Kovászna–Hargita Integrált Területi Beruházási (ITI) térség projektjeit, ismertette ülésvezetőként Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke. Mint korábban beszámoltunk, Hargita és Kovászna megyét elfogadták ITI-térségként, ami az EU-s finanszírozások hatékonyabb elérését teszi lehetővé.

A Hargita Útkezelő Vállalat elvégzi a megyei utak mentén a kaszálást, kicseréli a megrongált jelzőtáblákat, szalagkorlátokat, újrafesti az útjelzéseket. Ugyancsak a megyei tanács saját cége végzi Csík térségében a nyári karbantartást és kátyúzást a megyei utakon, a kövezést, a sáncok takarítását, az átereszek takarítását, cseréjét vagy meghosszabbítását, ahol szükséges. Az udvarhelyi és a gyergyói térség nyári karbantartása jelenleg közbeszerzés alatt áll, hangzott el a tanácsülésen.

A Csíksomlyón található multifunkcionális központ visszakerül a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság ügykezelésébe. Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt a koronavírusos betegek ellátására az ingatlant a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak adták át, de a hosszabbítást nem igényelte a kórház, mivel csökkent a betegek száma.

A megyei tanács megszavazta a Norvég Alap pályázatához való hozzájárulást, a finanszírozással elszigetelt, hátrányos helyzetű gazdaságok fotovoltaikus rendszerét építenék ki. A projekt Hargita megyében 51 háztartást, 12 önkormányzatot érint. Két év alatt kell lebonyolítani, összértéke 260 000 euró, a maximális érték háztartásonként 5000 euró.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1143362772813011

Csíkszereda, 2021. június 29.